Almanya ve Avusturya’da sosyal medyanın Ayasofya ilgisi büyük oldu
Ayasofya’nın camiye dönüştürülmesine tepkiler artıyor. Almanya’da Twitter üzerinden kullanıcılar “HagiaSophia” hashtag’ı ile görüş belirtirken, Avusturya’da “Schade” başlığı ön plana çıktı.
Ayasofya’nın konumunun değiştirilmesiyle gerek Berlin gerekse Viyana yakından ilgileniyor. Bu ilgiye sadece siyaset sınıflarında değil, halk kesiminde de tanık olunuyor. Nitekim Ayasofya’nın ibadete açılışıyla ilgili sosyal medyada yapılan paylaşımlar, Twitter’in güncel konular (Trend Topic/TT) sıralamasında Almanya’da birinci oldu. Avusturya’da ise kullanıcılar “Schade” (Yazık) hashtag’ı ile tepkilerini dile getirdi.
Tartışmalar sürerken, Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Salenberg’in “(Ayasofya’nın cami olması) Karardan dolayı derin üzüntü duyuyoruz. Bunu anlayabilmemiz mümkün değil. Tüm din ve kültürlerin buluşmasını sağlayan müze sisteminin ortadan kaldırılması, Avrupa’dan uzaklaştıran bir diğer adım” açıklaması Avusturya’nın Ayasofya açısından tavrını göstermişti. Berlin’in ise şimdilik bu konuyu fazla deşmemesi, ancak endişelerini de saklamaması dikkat çekiyor.
Avusturya’da 400 bine yakın Türkiye kökenli insan yaşıyor. Toplam nüfusun yüzde 8’ini ise Müslüman azınlık oluşturuyor. Sebastian Kurz hükümeti bu topluluk üzerinden Erdoğan’ın izlediği politikaların belirleyici rol oynamasından rahatsız.
Önceki gün Avusturya Meclisi Başkanı Wolfgang Sobotka, ülkedeki “laik İslam" ile ilişkilerin yoğunlaştırılmasını istemesi ve “siyasal İslam”la araya bu sayede mesafe konulabileceğini belirtmesi, Türkiye’de Ayasofya’nın ibadete açılmasıyla gelişen siyasal etkilerden ülkede yer alan Türk kökenli vatandaşları uzak tutmasını istemesine bağlandı.
Son aylarda Avusturya’da, Türkiye kökenli gruplar arasında Viyana’nın Favoriten semtinde yaşanan arbede, siyasal ortamı gerginleşmesine sebep olmuştu. Batı Avrupa'da, şu sırada Ankara'nın attığı adımları en yakından izleyen başkentin Viyana olduğu söylenebilir. Siyasal gözlemcilere göre, bu ilgi, Viyana'nın tarihsel olarak İslam ve Müslümanlarla yakın ilişkisinden kaynaklanıyor.
+49 – VİYANA