Almanya üzerindeki silah sevkiyatı baskısı artıyor

Almanya üzerindeki silah sevkiyatı baskısı artıyor

Ukrayna’ya silah sevkiyatını reddeden Berlin üzerindeki baskı artıyor. Muhalefetin yanı sıra, ABD’den de federal hükümetin tutumunu gözden geçirmesi çağrısı yapıldı.

Almanya'da ana muhalefet partisi konumundaki Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden dış politika uzmanı Roderich Kiesewetter, Ukrayna'nın Almanya'dan silah talebine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kiesewetter, Ukrayna'ya "seçici bir silah sevkiyatının" Moskova karşısında caydırıcı etkiyi artırmak açısından Kiev'e yardımcı olabileceğini savundu. Rheinische Post ve General Anzeiger'e konuşan CDU'lu politikacı, Ukrayna üzerindeki Rus tehdidine karşı Almanya'dan gerçekçi bir tepkinin gerekli olduğunu belirtti.

Kiesewetter, uçaksavar ve gece görüş cihazları gibi daha çok savunmaya yönelik silah sistemlerinin sevkiyatının uygun olacağını kaydetti.

Almanya şu ana kadar NATO müttefiklerinin aksine Ukrayna'ya silah sevkiyatına karşı duruş sergiliyor. Başbakan Olaf Scholz, geçen Çarşamba günü katıldığı bir programda bu tür bir opsiyonu kesin bir dille reddetmişti. Kiesewetter, Scholz'un bu tutumunu eleştirerek, Başbakanın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin karşısında Avrupa'nın ve Ukrayna'nın güvenliği ile NATO'nun pozisyonu açısından net bir duruş sergilemesi gerektiğini savundu. Kiesewetter, "Buna Başkan Putin karşısında Almanya'nın yaptırımları da ihtimal dahilinde gördüğü ve (olası yaptırımların) dezavantajlarını ve masraflarını da göze aldığını göstermek de dahil'' diye konuştu.

Haberin tamamını DW Türkçe 'den okuyabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT