Almanya Türkiye Toplumu, vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasa teklifini nasıl değerlendirdi ?

Almanya Türkiye Toplumu, vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasa teklifini nasıl değerlendirdi ?

Almanya Türkiye Toplumu (TGD) Alman vatandaşlığına geçişi kolaylaştıran yasa teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) haber sitesine konuşan Türk-Alman İşadamları Derneği (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu, çifte vatandaşlığa imkan tanıyacak olan yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte özellikle Almanya'daki ikinci kuşak Türkiye kökenli bireylerin Alman vatandaşlığına geçiş başvurularında büyük bir artış beklediğini belirtti. Sofuoğlu, bu başvuruların değerlendirilebilmesi için Alman makamlarının daha fazla personel ihtiyacı olduğuna dikkat çekti.

 

Yasa teklifinde  Anti-semitist kırmızı çizgi

Yasa teklifinde Anti-semitist ya da ırkçı eylemlerde bulunmuş kişilere vatandaşlık verilmeyeceğinin belirtilmesinin anlaşılabilir olduğunu belirten Sofuoğlu, "Ancak bu bir zihniyet testine dönüşmemeli. Bu, amaca yönelik olmaz" ifadelerini kullandı. Yasa teklifinde "suç" değil "eylem" ifadesinin yer aldığına dikkat çeken Sofuoğlu, bu durumun, ileride insanlara ifade özgürlüğüne girebilecek görüşleri ya da gösterilere katılımı gerekçesiyle vatandaşlık verilmemesi ihtimaline açık kapı bıraktığını iddia etti.

Sofuoğlu ayrıca, 1960'lı ve 1970'li yıllarda Türkiye'den Almanya'ya "misafir işçi" olarak gelen göçmenlerin Almanca konuşabilme kriterinden tamamen muaf tutulması gerektiğini savundu.

Yasa teklifi, Haziran 1974'ten önce Almanya'ya gelen "misafir işçilerin" yazılı dil sınavını geçme zorunluluğunu kaldırıyor. Teklif, söz konusu kişilerin Alman vatandaşlığına geçebilmeleri için günlük hayatta kullanılabilecek düzeyde Almanca bilmelerini yeterli kılıyor ve bu dil seviyesinin ölçülebilmesi için de sözlü mülakat öngörüyor. Ancak Sofuoğlu, bu kriterin de kaldırılmasını istiyor. TGD Başkanı, "Bu, Almanya'nın inşasına yardımcı olan bu insanların vatandaşlık almasını daha da kolaylaştırmak için iyi bir işaret olurdu" dedi.

Almanya'da yaklaşık 3 milyon Türkiye kökenli kişi yaşıyor. Almanya Türkiye Toplumu dâhil sivil toplum kuruluşlarının 16 Haziran'a kadar yasa teklifi hakkında görüş bildirme hakkı bulunuyor.

HABERE YORUM KAT