Almanya Türk vatandaşlarını geri gönderecek mi göndermeyecek mi: Türkiye "yalanladı", Almanya "doğru" dedi

Almanya Türk vatandaşlarını geri gönderecek mi göndermeyecek mi: Türkiye "yalanladı", Almanya "doğru" dedi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, "Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir." derken, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, tam tersi bir açıklamada bulundu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bir anlaşmaya vardığı iddia edilmişti.

Alman FAZ'ın iddiasına göre, artık Almanya'da ilticası reddedilen 500 Türk vatandaşı sığınmacının her hafta Türkiye'ye gönderileceği belirtilmişti.

İki ülke arasında aylardır süren müzakerelerin ardından, Almanya'da kalma hakkı bulunmayan on binlerce Türk vatandaşının kademeli olarak Türkiye'ye geri gönderilmesinde anlaşmanın sağlandığı ve ilk olarak 200 kişinin Türkiye'ye gönderileceği ifade edilmişti.

Türkiye yalanladı, Almanya doğru dedi

Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Öncü Keçeli, FAZ'ın haberinin ardından yaptığı açıklamada, "Alman basınında yer alan, Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir. Vatandaşlarımızın toplu olarak sınırdışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir" ifadelerini kullanmıştı.

Keçeli, "Sayın Cumhurbaşkanımız ile Almanya Şansölyesi Scholz arasında 23 Eylül günü New York’ta yapılan görüşmede bu konu gündeme gelmemiştir" demişti.

Ancak Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, tam tersi bir açıklamada bulundu.

Faeser, Keçeli'nin aksine Türkiye ile bir adım attıklarını belirtti.

Faeser, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'ye geri dönüşlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde gerçekleştirilebilmesini ve Türkiye'nin Almanya'da kalmasına izin verilmeyen vatandaşlarını daha hızlı bir şekilde geri almasını sağladık" derken, "Bu, düzensiz göçün sınırlandırılması yönünde atılmış bir adımdır" diye belirtti.

Faeser'in açıklamasından sona sosyal medyada çokça yorum yapıldı ve ortada bir anlaşmanın olup olmadığını sorguladı.

İşte Faeser'in açıklaması:

Faeser ayrıca, Funke Medien Grubu’na verdiği demeçte, "Türkiye'nin Almanya'da kalma hakkı olmayan vatandaşlarını daha hızlı geri alabileceği bir noktaya geldik" açıklamasını da yaptı.

Türkiye'den artan iltica talepleri

Türkiye, Almanya'daki en fazla iltica başvurusu yapan ülkeler arasında üçüncü sırada yer alıyor. 2023’ün ilk sekiz ayında 21.590 Türk vatandaşı Almanya’da iltica talebinde bulundu.

ARTI49