Almanya son reaktörlerini de kapatıyor... Geriye sadece atıkları 1 milyon yıl korumak kaldı

Almanya son reaktörlerini de kapatıyor... Geriye sadece atıkları 1 milyon yıl korumak kaldı

Almanya, nükleerden çıkış politikası kapsamında santrallerini rafa kaldırmayı değil, temelli kapatmayı seçti. Ülkedeki son reaktörler de 15 Nisan'da devre dışı kalacak. Ancak bu zorlu bir sürecin sadece başlangıcı.

Almanya‘nın son üç nükleer santrali cumartesi gününden itibaren elektrik üretimini durduracak, ancak santrallerin hizmet dışı bırakılmasına yönelik zorlu ve onlarca yıllık süreç daha yeni başlıyor.

Peki bu süreç nasıl işleyecek?

Cumartesi günü, santral operatörleri elektrik üretimini kademeli olarak azaltacak.

Münih yakınlarındaki Isar 2 santralinin fabrika müdürü Carsten Mueller saat 22.00’dan itibaren “santralin güç çıkışını dakikada 10 megavat azaltacağız” dedi.

Reaktörün güç seviyesi yaklaşık yüzde 30’a düştüğünde ise yüksek voltaj şebekesine daha fazla elektrik verilmeyeceği ve jeneratörün otomatik olarak elektrik şebekesiyle bağlantısının kesileceği bildirildi.

The Local‘ın aktardığına göre, Almanya’nın kuzeybatısındaki Emsland ve güneybatıdaki Neckarwestheim santrallerinin türbinlerde de benzer bir süreç yaşanacak.

Santrali işleten enerji şirketi EnBW‘nin nükleer enerji bölümü başkanı Joerg Michels, Neckarwestheim santralinin ocak ayının ortasından bu yana “yaklaşık yüzde 70 kapasiteyle” çalıştığını söyledi.

Michels, bir nükleer santrali durdurmanın aslında denetimler sırasında sıklıkla kullanılan “rutin bir süreç” olduğunu belirterek “Şimdi sıra dışı olan, bunun son kez yapılacak olması” diye konuştu.

Nükleer reaktörün gücü azaldığında, makine dairesine sıcak, basınçlı su göndermeyecek ve böylelikle artık türbinler elektrik üretmeyi durduracak.

Santrallerin sökülmesi yaklaşık 15 yıl sürecek

Michels, sonraki günlerde, nükleer yakıt çubukları tarafından sürdürülen atomik zincirleme reaksiyonun, “santralin nükleer döngüsünün soğutulmasına müsaade etmek için tamamen durdurulacağını” söyledi.

Atom enerjisinden çıkış planı kapsamında Almanya, santralleri durdurup rafa kaldırmak yerine, şebekeden ayırdıktan sonra derhal sökmeyi tercih ediyor.

Neckarwestheim’da, reaktörün çekirdeğinde bulunan ve hala oldukça radyoaktif olan 193 yakıt maddesi, bitişikteki bir binadaki su dolu bir havuza aktarılacak.

Yakıt maddeleri, geçici depolama için özel “Castor” fıçılarına doldurulana kadar üç ila beş yıl boyunca su altında kalacak.

Michels, santralin her bir bileşeninin sökülmesinin “gelecek yılın başında” tüm izinler alındıktan sonra başlayacağını söyledi.

EnBW’nin halihazırda sökülmekte olan dört reaktörü daha bulunuyor.

Almanya’nın son üç nükleer santralin sökülmesinin yaklaşık 15 yıl sürmesi bekleniyor.

Nükleer atıklar sonraki 30 bin nesli etkileyecek

Almanya yüksek oranda radyoaktif atıklarını toprağın derinliklerine gömmeyi planlıyor.

Ancak gömülecek yerin tam olarak nerede olması gerektiğine dair karar planlanandan daha uzun sürüyor – önerilen yerlerde yaşayan insanlar genellikle sağlıkları için endişelenerek plana karşı çıkıyor.

Sahanın 2050 yılına kadar işlevsel olabilmesi amacıyla, nihai atık depolama alanıyla ilgili seçimin 2031 yılına kadar yapılması gerekiyordu.

Ancak Almanya’nın nükleer atık bertarafından sorumlu kuruluşu geçen yılın sonlarında yaptığı açıklamada uygun bir yer bulmanın muhtemelen ancak 2046 ile 2068 arasında mümkün olacağını ifade etti.

Saha belirlendikten sonra, havuzun planlanması, lisanslanması ve inşasının yaklaşık yirmi yıl sürmesi bekleniyor.

Deponun, radyoaktif atıkları bir milyon yıl boyunca güvenli bir şekilde saklayabilecek nitelikte olması gerekiyor.

O zamana kadar yüksek oranda radyoaktif atıklar özel tasarlanmış geçici depolama tesislerinde tutulacak.

Orta ve düşük oranda radyoaktif atıklar için, Almanya’nın merkezindeki Salzgitter yakınlarındaki eski Konrad demir cevheri madeninde kalıcı bir saha bulundu bile. Sahanın 2027’de faaliyete geçmesi planlanıyor.

Eski Çevre Bakanı Barbara Hendricks 2017’de “Ülkemizde sadece 60 yıldır kullanılan nükleer enerji teknolojisinin sonuçlarından gelecekte 30 binden fazla nesil etkilenecek” demişti.

Haber: Yeşil Gazete

HABERE YORUM KAT