Almanya'da korkutan tablo

Almanya'da korkutan tablo

Hem gençler hem yaşlılar aynı şeyi söyledi. Almanya "sağ" dedi.

Almanya’da Pazar günü yapılan parlamento seçimleri tartışılmaya devam ediliyor.

Almanya’nın Hessen ve Bavyera eyaletlerindeki sandıktan çıkan sonuçlar yükselen milliyetçiliği gösterdi.

ALMANYA "SAĞ" DEDİ

Almanya’nın Bavyera eyaletinde eski Başbakan Angele Merkel’in partisi Alman Hristiyan Demokrat Birliği (CDU)’nun kardeş partisi olan sağcı Hristiyan Sosyal Birliği (CSU), oyların %37’sini alırken, bir başka sağcı parti, muhafazakar koalisyon ortağı Hür Seçmenler (FW) ise oyların %15.8’ini aldı. Yine üçüncü en yüksek oyu alan parti ise aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) oldu. AfD %14.6 oy aldı. Yeşiller %14.4, Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ise %8.4 oy aldı.

Hessen eyaletinde de CDU oyların %34.6’sını alırken, AfD %18.4, SPD %15.1 ve Yeşiller ise %14.8 oy aldı. Sol Parti (Die Linke) ise %3.1’de kaldı.

Berlin merkezli bir şirket olan Infratest dimap’ın anketine göre ise, Bavyera eyaletinde 18-24 yaş aralığındaki gençlerin %22’si CSU’yu, %18’i Yeşiller’i, %16’sı AfD’yi, %13’ü FW’yi, %9’u ise SPD’yi destekliyor. Aynı şirketin 70 yaş üstü insanlar için yaptığı çalışmada da ilginç sonuçlar çıktı. Almanya’da 70 yaşın üzerindeki insanların %53’ü CSU’yu desteklerken, %14’ü FW’yi, %12’si SPD’yi, %9’u Yeşiller’i ve %7’si ise AfD’yi desteklediğini belirtti.

Aynı şirketin Hessen eyaleti için de yaptığı çalışma dikkat çekti. Buna göre, 18-24 yaş aralığındaki gençlerin %21’i CDU’yu, %18’i AfD’yi, %15’i Yeşiller’i, %12’si SPD’yi, %8’i Sol Parti’yi desteklediğini söyledi. 70 yaş üstündeki vatandaşların ise %48’i CDU’yu, %22’si SPD’yi, %11’i Yeşiller’i, %9’u AfD’yi ve %2’si de Sol Parti’yi desteklediğini söyledi.

Özellikle göçmen karşıtlığıyla bilinen AfD’nin, hem sandıktan hem de yapılan anketlerden yüksek oy oranıyla çıkması dikkat çekerken, hem iki eyalette çıkan sonuçlar, hem de yaş grafiğine göre yapılan çalışmalar “Almanya sağcılaşıyor mu” sorusunu gündeme getirdi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT