Almanya Rus doğal gazı kesintisi nedeniyle ikinci seviye alarma geçti

Almanya Rus doğal gazı kesintisi nedeniyle ikinci seviye alarma geçti

Almanya doğal gaz tedariğinde yaşanabilecek kesintiler için geliştirdiği üç aşamalı uyarı sisteminde ikinci seviyeyi etkinleştirerek "alarm" durumu ilan etti.

Ekonomi Bakanı Robert Habeck kararı duyurduğu açıklamada "Kendimizi kandırmayalım. Doğal gaz arzının kesilmesi Putin'in bize ekonomik saldırısıdır" dedi ve Almanlardan doğal gaz kullanımını azaltmasını istedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıkça güvensizlik yaratmaya, fiyatları yükseltmeye ve toplumu bölmeye çalıştığını belirten Habeck, "Bununla savaşacağız" dedi ve doğal gaz dağıtımında kısıtlamaya ihtiyaç kalmayacağını umduğunu ama bu seçeneğin de bertaraf edilemeyeceğini vurguladı.

Ekonomi Bakanı, hafta sonu yaptığı açıklamada da Rusya'nın kesinti yapabileceğine dair kaygılar nedeniyle elektrik üretiminde doğal gaz kullanımını sınırlandıracaklarını duyurmuş, aksi takdirde kış aylarında zor durumda kalacaklarını belirtmişti. Habeck doğal gaz açığını kömürle kapatmaya çalışacaklarını da sözlerine eklemişti.

Hükümetin bu kararı Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana Moskova ile güçlü ilişkiler geliştiren Almanya açısından keskin bir dönüşe işaret ediyor. 

İkinci seviye alarm ne anlama geliyor?
Almanya'nın doğal gaz kesintilerine karşı acil durum planı kapsamında ikinci düzeye geçerek alarm ilan etmesi ile hükümet doğal gaz depolama tesislerine dolum yapılabilmesi için 15 milyar euroluk kredi sağlamaya başlayacak. Buna ek olarak başlatılacak olan bir çeşit doğal gaz açık arttırma yöntemi ile sanayideki tüketicilerin doğal gaz tasarrufu yapmasının teşvik edilmesi amaçlanıyor.

İkinci seviye alarm ile hükümet yüksek riskli doğal gaz kesintileriyle mücadele için fiyat artışlarını sanayi ya da hane halklarına yansıtmadan, talebi azaltmaya çalışacak.

Almanya mart ayında acil planın birinci aşamasını etkinleştirerek günlük doğal gaz akışının daha sıkı takibini başlatmış, doğal gaz depolama tesislerinde dolumlara öncelik verilmesine odaklanmıştı.

Hükümet halen doğal gaz talebinin karşılanabildiğini ve depolama tesislerindeki doluluk oranının yüzde 58 olduğunu açıkladı. Almanya'nın hedefi aralık ayında depolardaki doğal gaz miktarını yüzde 90'a çıkarmak, ancak hükümet bunun için ek tedbirler gerektiğini belirtiyor.

"Tam kesinti riski her zamankinden yakın"
Avrupa Birliği ülkeleri bugünlerde kış aylarında doğal gazsız kalmamak için depolarını doldurmaya çalışıyor. Ancak Rusya'nın geçen hafta Almanya, İtalya, Avusturya, Çekya ve Slovakya'ya gönderdiği doğal gaz miktarını azaltması kaygıları arttırdı. 

Rus doğal gaz devi Gazprom sorundan Baltık Denizi'nin altından Almanya'ya giden Kuzey Akım 1 boru hattında Kanada tarafından gönderilecek bazı parçaların eksik olmasını kesintiler için sebep göstermişti.

Rusya birkaç hafta önce de Polonya, Bulgaristan, Danimarka, Finlandiya, Fransa ve Hollanda'ya gönderdiği doğal gazı kesmişti.

Avrupa Birliği İklim Polititakaları Direktörü Frans Timmermans AB içinde doğal gaz arzına ilişkin erken uyarı yayınlayarak "Tam doğal gaz kesintisi riski her zamankinden yakın uyarısında bulunmuştu.

Fotoğraf: World Economic Forum - Flickr (CC BY-NC-SA 2.0)

 

HABERE YORUM KAT