Almanya resesyondan "kıl payı" kurtuldu

Almanya resesyondan "kıl payı" kurtuldu

Alman ekonomisi, bu yılın ilk çeyreğinde, alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarının tüketici harcamalarını baskılaması nedeniyle büyüme gösteremedi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi Destatis'in öncü verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH, Ocak-Mart 2023 döneminde bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığında sıfır büyüme kaydetti. Piyasa beklentileri, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın dördüncü ekonomisinin yüzde 0,2 büyümesi yönündeydi.

Böylece ilk çeyrekteki sıfır büyümenin ardından Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek boyunca GSYH'de küçülme yaşanması" olarak ifade edilen teknik resesyona girmemiş oldu. Alman ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,5 küçülmüştü.

Çeyreklik bazda büyümeye olumlu katkı; yatırımlar ve ihracattan geldi. İlk çeyrekte yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünün düşmesi sonucu tüketici harcamalarının azalması büyümeyi yavaşlattı.

İlk çeyrekte takvim etkisinden arındırılmış yıllık GSYH artışı da eksi yüzde 1 oldu.

Alman ekonomisi, COVID-19 salgını sürecinde ortaya çıkan zorluklar hafiflemiş olsa da faizlerin yükselmesi, ekonomiye olan güvenin azalması ve alışılmışın dışındaki yüksek enflasyon ortamında tüketicilerin satın alma gücünün düşmesi sonucu talepte yaşanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.

Alman hükümeti, bu yıl ekonomide yüzde 0,2 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.

HABERE YORUM KAT