Almanya ikna oldu... Türkiye'nin yapamadığını Suudi Arabistan yaptı

Almanya ikna oldu... Türkiye'nin yapamadığını Suudi Arabistan yaptı

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Kudüs'ü ziyareti sırasında Suudi Arabistan'a uyguladıkları ambargoyu artık uygulamayacaklarını açıkladı.

Alman Hükümeti Suudi Arabistan'a silah ihracatını ambargo kararından geri adım atıyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Kudüs'ü ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Suudi Arabistan'a Eurofighter savaş uçağı ihraç etme planlarına "karşı çıkmayacaklarını" söyledi. Baerbock buna gerekçe olarak Suudi Arabistan'ın Orta Doğu kriz diplomasisinde oynadığı yapıcı rolü gösterdi.

İngiltere bir süredir Suudi Arabistan'a Eurofighter jetleri tedarik etmek istiyor ancak Eurofighter'lar ortaklaşa inşa edildiği için Alman hükümetinin onayına ihtiyaç duyuyor.

Ancak koalisyon partileri, koalisyon anlaşmalarında Yemen'deki savaşa doğrudan katıldıkları kanıtlandığı sürece ilgili ülkelere askeri teçhizat için ihracat lisansı vermeme konusunda anlaşmışlardı. Suudi Arabistan bu savaşın başlıca aktörlerinden biriydi. Özellikle Yeşiller koalisyon sözleşmesinde bu anlaşmanın yer almasında ısrar etmişti.

Baerbock İsrail ziyareti sırasında yaptığı bir açıklamada "Suudi Arabistan'ın şu anda Husiler tarafından İsrail'e atılan roketleri durduruyor ve bunun için minnettarız" dedi.

6 YILLIK SUUDİ ARABİSTAN AMBARGOSU KALKTI

Baerbock sözlerini şöyle sürdürdü: "Suudi hava kuvvetlerinin bu iş için Eurofighter'ları kullandığı da bilinen bir gerçek. Bu da bölgede daha iyi bir gelecek için çaba sarf edildiğini gösteriyor. Suudi Arabistan bugünlerde İsrail'in güvenliğine de önemli bir katkıda bulunuyor ve bölgesel bir çatışma tehlikesini kontrol altına almaya yardımcı oluyor. İşte tam da bu nedenle Alman hükümeti İngilizlerin Eurofighter planlarına daha fazla karşı çıkmayacak."

TÜRKİYE AMBARGOSU

Türkiye, Rusya’dan aldığı S-400 hava savunma sistemi sonrası F-35 projesinden çıkarıldı ve 40 adet yeni F-16 savaş uçağı için başvuruda bulundu. Ancak ABD kongresinin kararını beklemeye başladı. Joe Biden yönetimi, İsveç’in NATO üyeliği konusunda koz olarak kullanarak F-16 satışını engelledi.

Bunun üzerine Ankara, İngiltere, Almanya, İspanya ve İtalya ortak yapımı Eurofighter Typhoon jeti için masaya oturdu. İngiltere ve İspanya ile görüşmeler olumlu geçti, ancak Almanya satış konusunda sıkıntı çıkardı.

Almanya, Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile yaşanan gerginliğin ardından Avrupa Birliği tarafından alınan karar nedeniyle Türkiye’nin Eurofighter satın almasına karşı çıkıyor. Türkiye ilk etapta 20 adet olmak üzere toplam 40 adet Eurofighter savaş uçağı satın almak üzere müzakerelerini sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT