Almanya için çok zor bir karar…

Almanya için çok zor bir karar…

Ukrayna’daki savaş Perşembe itibariyle 330. gününde… Ukrayna, baharda muhtemel bir Rus saldırısını savuşturmak, ardından karşı bir taaruza geçmek için 300 kadar batı tankı istiyor.

Halit Çelikbudak yazdı...

Askeri uzmanlar ise bir bahar saldırısı için en az 100 tanka ihtiyacı olduğuna inanıyor. İster yüz ister üç yüz olsun modern ana muharebe tankları, Ukrayna'nın savaş kabiliyetini büyük ölçüde artıracak, çünkü bunlar birleşik silahlı muharebe için çok önemli ancak eksik olan unsurlar…
* * * *
Salı günü Davos Dünya Ekonomik Forumu'nda konuşan Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda, ' Zelenski benden birkaç kez askeri desteği istedi. Bana şöyle dedi: 'Andrzej, o modern tanklara ihtiyacımız var, çünkü Rusları durdurmanın tek yolu bu…‘ dedi… Konuşmasına ‘Berlin'in Leopard 2 tanklarını vermesinin veya yeniden ihracatına izin verme yönündeki olumlu kararı "çok, çok, çok, çok gerekli" diyerek devam etti.
* * * *
Alman Leopard 2'ler, Ukrayna'nın elindeki Sovyet dönemi tanklarına göre termal optik gibi çok üstün yeteneklere sahip… Almanya savunma, insani, ekonomik ve mali yardımlarda Ukrayna'nın önde gelen destekçileri arasında… Ancak Leopar 2 tankı gibi ağır silah tedariki konusunda tereddütlü… Moskova tarafından önemli bir tırmanma olarak yorumlanabilecek herhangi bir hamle konusunda ihtiyatlı davranıyor. Ukrayna dışişleri bakanı Kuleba bu durumu ‘Her zaman benzer bir model: Almanlar önce hayır diyorlar, sonra kararlarını hararetle savunuyorlar, sonunda sadece evet diyorlar‘ diye umutlu yorumluyor…
* * * *
Le Monde gazetesi başyazarı Sylvie Kauffmann, dün köşesinde, Leopard tanklarını vermenin veya Avrupa ülkelerine onları Ukrayna'ya satma yetkisi vermenin, şimdiye kadar pek isteksiz davranan Berlin için çok zor ve ağır bir karar olduğunu yazıyor. Sylvie Kauffmann ‘Almanya, yardımın yoğunlaşması gereken stratejik bir zamanda, Batı'nın Ukrayna'ya askeri yardımını hızlandırmanın anahtarını elinde tutuyor‘ diyor…
* * * *
Almanya nasıl bir karar verecek… Önceden kestirmek çok güç... Batılı tankların Kiev'e gönderilmesine istekli veya hevesli olan ülkelerden oluşan ‘Leopard koalisyonu‘ 20 Ocak Cuma günü toplanacak. Almanya’yı yeni savunma bakanı Boris Pistorius temsil edecek. Yeni bakan görevin ikinci gününde, seleflerinin ve şansölyenin bugüne kadar müttefikleri, özellikle Amerikalıları işaret ederek kaçındıkları bir soruyla karşı karşıya kalacak: Ukrayna'ya Leopard 2 tedarik edip etmeyeceği…
* * * *
Şimdiye kadar, Ukrayna’ya bu kadar güçlü askeri desteğin verilmemesinin nedeninin Moskova ile gerilimi tırmandırmamak olduğu biliniyor… Bu yüzden Ukrayna'ya ağır tank teslimatı hep kırmızı çizgi oldu... Örneğin, ABD’nin tedarik ettiği HIMARS çoklu roketatarının menzilini, 300 kilometreye kadar menzile sahip mühimmat olmasına rağmen, 80 kilometre ile sınırladı. Bu, Ukrayna için daha az savaş gücü anlamına geliyor. Ancak Rusya'nın saldırılarının yoğunlaşması üzerine durumun değiştiği işaret ediliyor…
* * * *
ABD Başkanı Biden de zaten geçen yıl Mayıs ayında New York Times gazetesinde görüş yazısında ilkelerini şöyle ortaya koyuyordu… ‘ABD veya müttefikleri saldırıya uğramadığı sürece, "ne Amerikan birliklerini Ukrayna'da savaşmak için göndererek ne de Rus birliklerine saldırarak" çatışmaya doğrudan müdahale olmayacak. Ayrıca, "Ukrayna'nın sınırlarının ötesine saldırmasını teşvik etmiyoruz veya buna izin vermiyoruz…" Bu iki belirleme, bugüne kadar Kiev'e yapılan Amerikan ve dolayısıyla tüm Batı askeri yardımını şekillendirmeye devam ediyor.
* * * *
Alman Şansölye de dün Davos'ta Ukrayna'ya ‘sınırsız Alman desteği‘ sözü verdi. Ancak Leopard tanklarının olası teslimatı hakkında yorum yapmadı.  Ukrayna'ya silah sevkiyatının arkasında, bir reelpolitik stratejisinin olduğu açık, silah sevkiyatının savaşa çekip çekemeyeceği sorusu hep endişe kaynağı… Bakalım Almanya bu çok zor kararı nasıl verecek…

Halit Çelikbudak yazdı...
Fotoğraf:Artwork | Movie | Animation -  Flickr

HABERE YORUM KAT