Almanya fabrika siparişlerinde pandemiden beri en büyük düşüş

Almanya fabrika siparişlerinde pandemiden beri en büyük düşüş

Almanya'da fabrika siparişleri, zayıflayan küresel ekonominin etkisiyle martta yüzde 2,2 düşüş beklentisine karşın yüzde 10,7 azalarak Kovid-19- salgınının zirve yaptığı Nisan 2020'den bu yana en büyük aylık düşüşü gösterdi.

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), mart ayına ilişkin fabrika siparişleri geçici verilerini açıkladı.

Buna göre, ülkede, yurt içinde üretilen ürünler için siparişler, martta bir önceki aya kıyasla %10,7 azaldı.

Destatis, martta fabrika siparişlerinin Nisan 2020'de Kovid-19 salgınının zirve yaptığı tarihten bu yana en büyük aylık düşüşünü gösterdiğini belirtti.

Fabrika siparişlerine ilişkin piyasa beklentisi, aylık bazda %2,2 azalması yönündeydi. Şubat 2023'te söz konusu siparişler %4,5 artmıştı.

Destatis açıklamasında, raylı araçların, uçakların, uzay araçlarının ve askeri araçların imalatı gibi diğer araç imalatında martta bir önceki aya göre %47,4 düşüşün Mart 2023'teki fabrika siparişlerindeki düşüşe önemli katkı sağladığı vurgulandı.

Almanya'da martta yurt içi toplam siparişler, aylık bazda %6,8 ve yabancı siparişler %13,3 düştü. Söz konusu dönemde Avro Bölgesi'nden yeni siparişler Şubat ayına göre %10,8 ve diğer ülkelerden Almanya'ya gelen siparişler %14,8 azaldı.

Ülkede martta ara malı üreticilerinin siparişleri aylık bazda %7,5, sermaye malı siparişleri de %14,1 düşüş gösterdi. Tüketim malı üreticilerinin siparişleri ise %1,1 arttı.

HABERE YORUM KAT