Almanya ekonomik dengesi tehlikede: Vatandaşlar tasarruf ediyor, ekonomi zayıflıyor!

Almanya ekonomik dengesi tehlikede: Vatandaşlar tasarruf ediyor, ekonomi zayıflıyor!

Almanya'da pandemi ve Ukrayna savaşı gibi etmenler vatandaşların beklenenden daha az harcama yapmasına neden olarak ekonomik dengenin zayıflamasına yol açtı.

Son yıllarda yaşanan krizler Alman ekonomisine pahalıya mal oldu. Köln Alman Ekonomi Enstitüsü'nün (IW) yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre, özellikle tüketim eksikliği yüksek ekonomik kayıplara yol açtı.

MİLYARLARCA EURO AZ HARCAMA

Koronavirüs ve Ukrayna savaşı gibi nedenlerden dolayı Almanlar 400 milyar Euro daha az harcadı, bu da kişi başı yaklaşık 4.800 Euro'ya denk geliyor.

2020 ve 2021 yılları arasında pandemi para harcamayı da çok daha zor hale getirdi. Hesaplamalara göre, Almanlar sadece bu dönemde tüketim mallarına neredeyse 250 milyar Euro daha az harcadı.

Tüketiciler pandemi öncesinde gelirlerinin ortalama yüzde 10'unu bir kenara ayırabilirken, pandemi sırasında bu rakam yüzde 16'ya çıktı.

Şirketler de 2020'nin başı ile 2023'ün sonu arasında önemli ölçüde daha az harcama yaptı. IW'ye göre, son dört yıldaki yatırım kaybı yaklaşık 155 milyar Euro'ya denk geliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT