Almanya, DİTİB’deki genç kuşağın farklılaştığı kanısında: Ankara’ya mesafeliler

Almanya, DİTİB’deki genç kuşağın farklılaştığı kanısında: Ankara’ya mesafeliler

Türkiye’ye bağımlı olmakla eleştirilen Almanya’daki en büyük İslami çatı kuruluşu DİTİB’i savunan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Kerber, genç kuşak yöneticilerin Ankara’ya mesafeli olduklarını belirtti.

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)bünyesindeki genç kuşağın sanıldığı kadar Ankara ile bir bağımlılık ilişkisi içinde olmadığı ileri sürüldü. DW Türkçe’de yer alan bir haberde, Federal Almanya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Markus Kerber’in saptamalarına yer verildi. 

Markus Kerber, Almanya İslam Konferansı (DİK) öncesinde Almanya’daki en büyük Müslüman örgütlenmesi olan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile ilgili açıklamalar, bu örgütü yakından izlediklerini bildirdi. Kerber’in, bünyesinde bine yakın camiyi barındıran örgütü savunması dikkat çekti. 

Salı sabahı ARD kanalında yayınlanan Morgenmagazin programına katılan Markus Kerber, DİTİB’in Türkiye’ye bağlı bir kuruluş olduğu yönündeki eleştirilere de yanıt verdi. DİTİB’de bir kuşak değişiminin söz konusu olduğunu kaydeden Kerber, “Genç yöneticiler Almanya’da yetiştiler ve Ankara’dan bağımsız olmaya büyük önem veriyorlar” dedi.

Korona salgını nedeniyle sanal ortamda düzenlenen Almanya İslam Konferansı’nın ana gündem maddesini imam eğitimi oluşturuyor. Kerber, açıklamalarında, Almanya’daki camilerde görevlendirilecek imamların Almanya’da yetiştirilmesi konusunda büyük ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. 

Şu anda imamlarını Almanya’da yetiştirmek isteyen beş Müslüman örgütün olduğunu ifade eden Kerber, bazı cami derneklerinin artık Almanya’da yetişen, Türkçe veya Arapça konuşmayan gençlere böylece daha kolay ulaşmayı umduklarını ifade etti.

ÜÇ AŞAMALI UYGULAMA 

 Radikal imamlar veya cemaatlere karşı alınacak önlemleri de aktaran Markus Kerber, bu hususta üç aşamalı bir uygulamaya geçileceğini belirtti. Kerber, faillerin açık ve net bir şekilde kovuşturulacağını, tehlikelerin tam olarak izleneceğini ve geniş kapsamlı radikalleşmeyi önleme programları uygulanacağını söyledi. 

+49-BERLİN

FOTO: ditib.de

HABERE YORUM KAT