Almanya dev firmaya el koyuyor

Almanya dev firmaya el koyuyor

Almanya Enerji Bakanı Robert Habeck, Almanya tarafından Rus şirketi Gazprom Germania'nın yönetimine el konulacağını duyurdu.

Bloomberg'in haberine göre, Avrupa Birliği, NATO ve ABD Rusya'ya karşı yaptırım kararları almaya devam ediyor. Almanya Enerji Bakanı Habeck, "Almanya devlet enerji kurumu Rus şirketi Gazprom Germania'nın yönetimine el koyacak" açıklamasında bulundu. Habeck, bu hamlenin enerji kaynaklarını güvenceye almak için atılan geçici bir adım olduğunu vurguladı.

Almanya, Gazprom'un ülkedeki iştiraki Gazprom Germania'nın tamamının ya da bazı birimlerinin satın alınması için özel alıcılarla görüşüyor. Bu işletmelere devlet garantili krediler sağlanması da gündemde.

Alman hükümetinin Gazprom Germania ya da kuruluşun Wingas ve Astora isimli gaz depolama firması gibi bazı kısımlarıyla ilgilenen özel alıcılarla görüşmeler halinde olduğu iddia edildi. Buna göre alıcılara bazı garantiler ve devlet kalkınma bankası KfW IPEX-Bank’dan krediler sağlanacak.

Avrupa’daki Gazprom iştirakleri kıtadaki ortaklarının ve müşterilerinin kendileriyle iş yapmayı reddetmesiyle baskı altına girmeye başlarken bunlardan bazılarının ayakta kalamayacağı ihtimali de değerlendirilmeye başlandı.

Kaynaklar Almanya’nın son çare olarak Gazprom’un bazı kısımlarını kamulaştırmayı seçeneğini tamamen elemediği fakat Berlin’in başka bir çözüm bulmakta ısrarcı olduğunu vurguladı. İngiltere’de ise Gazprom’un perakende koluna bakan ve ülkenin ticari gaz ihtiyacının beşte birini sağlayan iştirakini geçici olarak devralmak durumunda kalabileceği belirtiliyor.

Gazprom Cuma günü yaptığı açıklamada İngiltere’de ki satış koluna ve İsviçre’den Singapur’a kadar birçok bölgedeki birimlere sahip olan Almanya iştirakinin artık kendilerine ait olmadığını açıklamıştı.

Rus gaz devi yeni sahibi kim olduğunu açıklamasa da düzenlenen evraklar Gazprom Germania’nın sahibi olan Gazprom Export Business Services LLC şirketinin çıkış işlemlerini barındırdığını gösterdi. Bunun sonucunda Joint Stock Company Palmary isimli şirketin Gazprom Export Business Services’ın ortağı haline geldiği belirtildi.

Palmary şirketinin son sahibinin kim olduğu konusu gizemini korusa da şirketin Ekim ayında Moskova’da bir adrese kayıtlı halde kurulduğu ve 30 Mart’tan bu yana genel müdürünün Dmitry Tesplyaev olduğu görülüyor.

Bloomberg kaynakları Almanya’nın Gazprom Germania’ya can simidi sağlama konusunda bazı gelişmeler kaydettiği fakat hükümetin şirket varlıkların el koyma ya da kamulaştırma seçeneklerinden kaçınmak istediğini yine de Scholz yönetiminin tedarik güvenliğinin sağlama almak amacıyla bazı birimlere el koyma seçeneğini tamamen elemediğini belirtiyorlar.

Gazprom Germani’ya ait olan Astora birimi Almanya’nın en büyük doğalgaz depolama tesisini işletiyor. Yetkililerin Gazprom Almanya birimlerinin faaliyetlerine son vermesinin ülke ekonomisi üstündeki olası etkilerini incelediği ve konuyla ilgili son kararın hala verilmediği belirtiliyor.

Fotoğraf: Pat Whelen - Unsplash

HABERE YORUM KAT