Ukraynalılar ülkelerine döndüler, Almanya'dan para almaya devam ettiler!

Ukraynalılar ülkelerine döndüler, Almanya'dan para almaya devam ettiler!

Batı Ukrayna'dan dört kişilik bir ailenin bir yıl boyunca Almanya'dan yaklaşık 40.000 Euro sosyal yardım aldığı ifade ediliyor. Ukrayna'ya geri döndüklerinde bile bu yardım parasını almaya devam eden Ukraynalılar, tartışmalara neden oldu.

Almanya haberleri son dönemde Ukrayna gündemiyle sarsılıyor.

Almanya'da Schleswig-Holstein'da yaşanan bir Ukraynalı vakası ise yeni tartışmalara neden oldu. Schleswig-Holstein'daki olayın gösterdiği gibi, iş bulma merkezleri ve istihdam büroları, vatandaşlık yardımı ve diğer mali yardımları öderken Ukraynalı mültecilerin işbirliğine ve güvenilirliğine güveniyor, ancak son yaşanan bir vaka tüm bu güvenilirliği altüst etti.

Ukrayna'da 2022 baharında savaşın patlak vermesinden kısa bir süre sonra, bir anne ve oğlu ev sahibi bir ailenin yanında kalacak yer buldu. Adının açıklanmasını istemeyen ev sahibi anne, yetkililere gittiklerinde onlara eşlik etti. Vatandaşlık ödeneğinin hemen ödendiğini, bir kreş ve kısa süre sonra bir daire bulunduğunu bildirdi.

Birkaç ay sonra Ukraynalı kadının kocası da Schleswig-Holstein'a taşındı ve aile ikinci bir çocuk yaptı. Çocuk doğduğunda, dördü de vatandaşlık ödeneği, kira yardımı ve ısınma masrafları yardımından oluşan ayda yaklaşık 3.200 Euro tutarında devlet yardımı aldı.

GERİ DÖNDÜLER ANCAK...

2023'ün başında, savaşın uzun süreceği, ancak Batı Ukrayna'nın o zamana kadar nispeten zarar görmediği anlaşıldığında, Ukraynalı aile başlangıçta evlerine dönmeye karar verdi. Ancak kışın başlamasıyla birlikte Schleswig-Holstein'a geri geldiler.

Şu anda altı yaşında olan ilk çocuğun kreşe değil, okula gitmeye ihtiyacı vardı. Ukraynalılar bir kez daha eski ev sahibi annelerine başvurdular, ancak çocukları okula kaydettirmeye çalıştıklarında, ailenin neredeyse bir yıllık yoklukları sırasında Almanya'dan yardım almaya devam ettiği ortaya çıktı.

Dörtlü Almanya'da mülteci olarak değil, kendi ülkelerindeki yurttaşları arasında yaşamalarına rağmen yaklaşık 40.000 Euro almışlardı.

ANNE ÖFKELENDİ!

Ev sahibi anne bu andan itibaren öfkeyle desteğini kesti. Kendisini "istismar edilmiş" hissediyor ve bu durumun bir istisna olmadığını, Ukraynalı mülteciler arasında nasıl para kazanılacağına dair bir ipucu olarak dolaştığını öğrendiğini iddia etti. Bölgeden sorumlu iş bulma merkezi konuyu açıklığa kavuşturmaya çalışıyor.

Ev sahibi anne, Ukraynalıların nerede olduğunu tespit etmenin genellikle "son derece zor" olduğunu ancak iş bulma merkezinde öğreniyor. Ve kreş ya da okul ile vatandaşlık ödeneğini ödeyen makamlar arasında otomatik bir senkronizasyon olmadığını da burada fark ediyor.

Bu nedenle iş bulma merkezindeki hiç kimse Ukraynalıların çocuğunun neredeyse bir yıldır kreşe gitmediğini öğrenemedi...

HABERLERİ YOK!

Ukraynalı mültecilere mali destek sağlamaktan sorumlu olan Federal İş Bulma Kurumu, söz konusu vakadan haberdar değil ancak sistemin bu şekilde istismar edilmesinin mümkün olduğunu doğruluyor.

Kurum sözcüsü, Ukraynalı mültecilerin de diğer tüm hak sahipleri gibi düzenli olarak iş bulma merkezlerine davet edildiğini belirtiyor. Ancak, iş merkezleri belirli aralıklara yerinde kendi takdirlerine göre karar verdikleri belirtiliyor.

Schleswig-Holstein'da, iş merkezlerinin tamamen aşırı yüklü olmasından dolayı böyle bir hatanın da yaşandığı ifade ediliyor. Şu anda Almanya'da yaklaşık 700.000 Ukraynalı mülteci vatandaşlık yardımı alıyor.

"KONTROL MÜMKÜN DEĞİL"

Örneğin, Ukraynalı başvuru sahiplerinin mali durumları hakkında genel bir bilgi edinmek mümkün değil. Alman vatandaşları için ödenek alanların, vatandaş ödeneği için başvururken mali durumlarını açıklamaları mecburidir. Bu kişilerin 40.000 Euro'dan fazla paraya sahip olmalarına izin verilmiyor, aksi takdirde hiçbir şey alamıyorlar. Thüringen, Schmalkalden-Meiningen'deki İş Merkezi Müdürü Steffi Ebert, Ukraynalılardan bu kanıtı sağlamaları istenmesine rağmen, bir kontrolün "aslında mümkün olmadığını" belirtti.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
6 Yorum