Almanya ayakta! 42 noktada yüz binlerce kişi...

Almanya ayakta! 42 noktada yüz binlerce kişi...

Almanya'da aşırı sağcıların gizli toplantısının ortaya çıkması ile birlikte vatandaşlar sokaklara dökülmeye devam ediyor. Bu hafta sonu da yüz binlerce kişi sokaklarda protesto düzenledi. "Yeni kahverengi mavidir", "Naziler dışarı" gibi sloganlar atıldı.

Aşırı sağcı ve göçmen karşıtı AfD'nin CDU'lu bazı siyasetçilerin de katıldığı "gizli" toplantıyla ülkedek tüm göçmenleri sınır dışı etme planının açığa çıkması Almanya'daki en önemli gündem durumunda.

Almanya'da bu gizli toplantı ile birlikte vatandaşlar aşırı sağa karşı protestolar için sokaklara çıkmaya devam ediyor. Bu hafta sonu da yüz binlerce kişi sokaklara döküldü.

Organizatörlere göre, Cumartesi günü Almanya'nın birçok kentinde 100.000'den fazla kişi demokrasiyi savunmak ve aşırı sağa karşı sokağa çıktı. Cumartesi günü en az 42 tane olmak üzere hafta sonu boyunca Almanya genelinde aşırı sağa karşı gösteriler düzenleneceği duyuruldu. Sadece Frankfurt'ta ve Hannover'de 35,000 kişi sokağa çıktı. Dortmund'da ise 30,000 gösterici sokağa çıktı.

Frankfurt am Main polisi, eylemdeki atmosferin barışçıl olduğunu söyledi. SPD'li Frankfurt Belediye Başkanı Mike Josef de eyleme katıldı.

Kalabalık nedeniyle polis izin verilen toplanma alanını genişletti ve zaman zaman insanlardan aşırı kalabalık Römerberg'e gitmemelerini istedi. Mitingin ardından şehir merkezinde bir gösteri yürüyüşü düzenlendi.

35 BİN KİŞİ KATILDI!

Öğleden sonra Hannover'de de 35.000'den fazla insan eylem yaptı. Eski Federal Cumhurbaşkanı Christian Wulff burada bir konuşma yaptı. SPD'li Aşağı Saksonya Eyalet Başkanı Stephan Weil mitinge katılanları kendi mahallelerinde sağa karşı net bir duruş sergilemeye ve insan hakları ile demokrasiyi savunmaya çağırdı. Weil, "Demokrasimizi savunalım" çağrısında bulundu.

DORTMUND'DA 30 BİN KİŞİ

Polise göre Dortmund'un merkezinde düzenlenen mitinge en az 30.000 kişi katıldı. Göstericiler "Yeni kahverengi mavidir" sloganı altında sokaklara döküldü. Bu söz geçmişteki "Nazilerin" (Kahverengi Gömlekliler) bugün mavi, yani AfD'nin renginde kendini bulduğunu ima ediyordu.

Organizatörlere göre Braunschweig'da düzenlenen "Faşizme karşı hep birlikte" başlıklı gösteriye 20.000 kişi katıldı. Frankfurt'ta olduğu gibi her iki kentte de toplanma alanı zaman zaman aşırı kalabalık olduğundan çok sayıda insan gösteriye katılamadı.

Karlsruhe'deki pazar meydanında katılımcı sayısının 25.000'e kadar çıktığı bildirildi. AfD'nin yasaklanmasına ilişkin tartışmaların gölgesinde Federal Anayasa Mahkemesi'ne bir yürüyüş planlandı. Kassel'de düzenlenen ve organizatörlere göre 15.000 kişinin katıldığı bir başka mitingin sloganı da "Naziler dışarı" idi.

Heidelberg'deki mitingin sloganı ise "Sağa karşı birlikte güçlü" idi. Polise göre Halle/Saale'de yaklaşık 16.000 kişi gösteri yaptı.

Yine Almanya'nın diğer birçok kentinde de binlerce insan sokaklara çıkarak aşırı sağcılara karşı eylemler yaptı.

ARTI49

FOTOĞRAF: X / @ Marv2punkt0

HABERE YORUM KAT