Almanya aşırı sağın çekim alanında: İç istihbarat raporunda uyarılar

Almanya aşırı sağın çekim alanında: İç istihbarat raporunda uyarılar

Almanya Anayasayı Koruma Örgütü 2019 Raporu'nda, ülkedeki aşırı sağın endişe yaratan gelişme hızı öne çıkarıldı. Rapora göre, PKK'nın da Almanya'da 14 bin 500 üyesi bulunuyor.

Almanya Anayasayı Koruma Örgütü 2019 Raporu'nda Almanya'daki aşırı sağın gelişim hızıyla, PKK'nin etkinliklerine geniş yer ayrıldı. Rapor, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer ve Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Thomas Haldenwang tarafından Berlin'de düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Almanya için en büyük tehdidin aşırı sağ olduğunu söyledi. Seehofer, “Almanya için en büyük tehdit aşırı sağdır ve bu değişmemiştir” dedi. İçişleri Bakanı, kendi hükümetleri haricinde hiçbir hükümetin aşırı sağ tehdidine karşı güçlü bir mücadele planı olmadığını savundu.

Anayasayı Koruma Örgütü Başkanı Haldenwang da yaptığı açıklamada, aşırı sağın Alman demokrasisi için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurgularken, aşırı solcuların, radikallerin yüksek tehdidinin de gözden kaçırılmaması gerektiğine dikkat çekti. 

AŞIRI SAĞCI SAYISINDA REKOR

Almanya Anayasayı Koruma Örgütü 2019 raporunda, Almanya'da tespit edilen 32 bin 80 aşırı sağcının 13 bininin şiddet yanlısı oldukları kaydedildi. Raporda, 2018'de 19 bin olan aşırı sağ saikli suçların 2019'da 21 bin 290'a çıktığı kaydedildi.

Rapor, aşırı sağcıların sayısının 32 bin 80 olduğu tahminiyle bir rekora da işaret etti. Bir önceki yılda Almanya'da faaliyet gösteren aşırı sağcıların sayısının 24 bin 100 olduğu belirtilmiş ve bunun bir rekor olduğuna dikkat çekilmişti. 2019 rakamları müthiş bir yükselişi göstermiş oldu. Anayasayı Koruma Örgütü'ne göre, şiddet kullanmaya hazır aşırı sağcı militan sayısı ise 2018'den 300 kişi daha fazla oldu ve 13 bine ulaştı. Bazı yorumcular, bütün bu artışları, Almanya için Alternatif (AfD) unsurlarının da “sayımlara alınmasına” bağladılar. 

Bu arada İslamcı aşırı uçların tehdidinin de sürdüğü hatırlatıldı. Rapora göre, son üç yılda İslamcılardan kaynaklanan bir saldırı olmamasına rağmen, bu kesim hâlâ çok yüksek bir tehdit  unsuruna karşılık geliyor. İslamcı çevrelerin düzenlediği saldırıların gerilemesinde IŞİD'in Suriye'deki askeri yenilgisi ve Alman güvenlik birimlerinin sürekli teyakkuzda olmasına bağlandı. Selefilerin ise hâlâ güçlü bir çekim merkezi oluşturduğunun altı çizildi. 

PKK'NIN ALMANYA FAALİYETLERİ 

Almanya Anayasayı Koruma Teşkilatı 2019 Raporu'nda PKK'nın ülke içindeki faaliyetleri, topladığı haraç ve üye sayısı da önemli yer tuttu. Raporun 236 ila 250'nci sayfalarında, terör örgütü PKK'nın Almanya'daki faaliyetlerine işaret edilerek, bu örgütün ülkede 14 bin 500 üyesi bulunduğu ve 16 milyon avro yardım, haraç topladığı vurgulandı.

Terör örgütü PKK'nın Almanya'daki en büyük yabancı aşırılık yanlısı grup olmaya devam ettiği belirtilen raporda, üyelerinin yurt dışındaki terörist liderlerinden talimat almaları durumunda şiddetli saldırılar gerçekleştirebileceği konusundaki bir uyarıya da yer verildi.

Raporda, 2013'ten bu yana Almanya'dan PKK'ya katılmak üzere 270 kişinin Türkiye, Kuzey Irak ve Suriye'nin kuzeyine gittiği aktarılarak, bunlardan 23'ünün öldüğü ve 135'inin ise Almanya'ya geri döndüğü kaydedildi. Almanya'dan PKK'ya katılmak üzere gidenlerin, Almanya'da aşırı solcularla irtibatlarının bulunduğuna dikkat çekildi.

Raporda, PKK'nın Avrupa'da 25 milyon avro, Almanya'da ise 16 milyon avro yardım ve haraç toplandığı bilgisi paylaşıldı.

+49-BERLİN

FOTO: AA

HABERE YORUM KAT