Almanya, AB'den ihracat sözleşmelerinde "Rusya maddesi" istiyor

Almanya, AB'den ihracat sözleşmelerinde "Rusya maddesi" istiyor

Alman hükümetinin, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik yaptırımlarını delmeye karşı mücadelede şirketlerin daha fazla hesap vermesini istediği bildirildi.

Alman hükümeti, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya yönelik yaptırımlarının delinmesine karşı mücadelede, şirketlerin daha fazla hesap vermesini talep ediyor. Alman basınında yer alan habere göre; Almanya'nın AB büyükelçisi, dün Brüksel'deki AB'nin 11. yaptırım paketine ilişkin müzakereler sırasında, Rusya'ya yönelik yaptırımları delmeye karşı mücadelede şirketlerin daha fazla sorumluluk alması gerektiği bir öneride bulundu.

Öneriye göre, AB üyesi olmayan ülkelerden şirketler, gelecekte AB'de belirli malları satın alırken, bu malları daha sonra Rusya'ya ihraç etmemeyi sözleşmeye bağlı olarak taahhüt etmek zorunda kalacak. Bu taahhüt, sivil amaçlı ürünlerin yanı sıra gece görüş cihazları ve insansız hava araçları gibi askeri amaçlar için de kullanılan malların ihracatını da kapsayacak.

Almanya'nın önerisi, AB'nin 11. yaptırım paketine ilişkin mevcut müzakerelerin arka planında ortaya çıktı ve yaptırımların ihlal edilmesine karşı mücadele etmeyi amaçlıyor.

Almanya'nın AB büyükelçisinin önerisine göre, AB üyesi olmayan ülkelerden gelen şirketler, belirli malları satın aldıklarında, bu malları daha sonra Rusya'ya ihraç etmemeyi taahhüt etmek zorunda kalacaklar. Bu taahhüt, sadece sivil amaçlı değil, askeri amaçlarla da kullanılabilecek malların ihracatı için geçerli olacak.

AB Komisyonu, Rusya'ya yönelik yaptırımların delinmesinden şüphelenilmesi nedeniyle belirli üçüncü ülkelere yapılan ihracatı kısıtlamak için yasal bir olasılık oluşturmayı da önerdi. Bazı AB üyesi devletlerin, olası misilleme önlemleri nedeniyle Çin gibi ülkeleri böyle bir listeye koyma cesaretine veya iradesine sahip olamayabileceği belirtiliyor. Her ülkenin ve her ürünün listelenmesi için 27 AB ülkesinin tamamının onayı gerekiyor. Çin'in yanı sıra, Kazakistan, Ermenistan ve Birleşik Arap Emirlikleri de Rusya'ya yönelik yaptırımları delmek için kullanılan ülkeler arasında yer alıyor.

AB'nin 11. yaptırım paketi kapsamında, mevcut yaptırımların delinmesini önlemeye ve yaptırımlardaki boşlukları gidermeye odaklandığı bildirildi. AB, yeni yaptırım paketi kapsamında, mevcut araçları kuvvetlendirmeye çalışıyor ve transit yasağına daha fazla ürün ekleyerek, söz konusu ürünlerin 3. ülkelerden Rusya'ya geçememesini sağlıyor. AB, şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 10 yaptırım paketi hayata geçirdi ve geniş bir yelpazede kısıtlamalar uyguladı.

HABERE YORUM KAT