Almanların yüzde 80'i bir sonraki fatura için endişeli

Almanların yüzde 80'i bir sonraki fatura için endişeli

Almanya’da yapılan bir ankete göre, vatandaşların birçoğu elektrik ve doğalgaz faturalarından endişe duyuyor

Her beş vatandaştan dördü, yükselen ısınma fiyatları nedeniyle bir sonraki fatura konusunda endişeli. Alınan veriler, Araştırma Enstitüsü Innofact tarafından karşılaştırma Portalı Verivoks adına yapılan bir anketin sonuçlarıdır. Vatandaşlara endişeli olup olmadıkları sorulduğunda, katılımcıların yüzde 34’ü “Evet,çok fazla” yanıtını verdi. Yüzde 46’sı “Evet, biraz” yanıtını verirken, geriye kalan yüzde 20 ise endişelenmediklerini belirtti.

Birçok elektrik ve gaz sağlayıcısı son aylarda fiyatları artırdı. Federal Enerji Bakanlığına göre, ocak ayında gelen fatura, 2021 yılına göre ortalama yüzde 12,5 daha fazla. Örneğin, ocak ayında tek kişilik bir ev için yeni doğalgaz tarifesi imzalayan bir kişi, yıllık 20.000 kilovat saat tüketimi ile 2021 yılı ortalamasından yüzde 72,9 daha fazla ödeyecek.

Düşük gelirli haneler, öğrenciler veya stajyerler ısınma masrafları için bir defaya mahsus hibe desteği alabiliyor. Ankette hibe desteğinin daha geniş insan gruplarına verilip verilmemesi gerektiği sorulduğunda ise ankete katılanların yüzde 37’si tüm hanelere hibe desteği verilmesi gerektiğini düşünüyor. Yüzde 46’sı ise sadece düşük gelirlilerin hibe desteği alması gerektiğini düşünüyor. Yüzde 8 mevcut planlamanın yeterli olduğunu düşünüyor ve yüzde 5 ise ısınma maliyetlerinde devlet desteğine karşı.

Tuğba Ünal

 

 

HABERE YORUM KAT