Almanlar ne kadar çalışmak istiyor?

Almanlar ne kadar çalışmak istiyor?

Almanlar çalışma arzularını mı kaybediyor? Yapılan bir araştırma, Almanya’da pek çok kişinin çalışmayı bırakmak istediğini gösterdi.

Almanya'da tam zamanlı çalışanlar genellikle daha kısa saatler çalışmak istiyor. İstihdam Araştırmaları Enstitüsü (IAB) tarafından yapılan bir araştırmaya göre, 2021 yılında kadınların %49'u ve erkeklerin %58'i çalışma saatlerini azaltmak istiyor.

Ortalama olarak Almanya’da erkekler daha uzun süre çalışıyorlar ve çalışma saatlerini daha az azaltmak istiyorlar. Erkekler için gerçek çalışma saatleri haftada ortalama 42,3 saat, arzu edilen ise 36,7 saat. Kadınlar ortalama 40,9 saat çalışmakta ve bunu 34,7 saate düşürmek istemektedir.

Çalışma, Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü'nün (DIW) her yıl on binlerce kişiyle anket yaptığı Sosyo-Ekonomik Panel (SOEP) verilerine dayanıyor. Daha uzun bir zaman dilimindeki gelişime bakıldığında, daha kısa fiili ve arzu edilen çalışma saatlerine doğru hafif bir eğilim olduğu görülmektedir. Ancak IAB ekonomisti Enzo Weber, bunun aynı zamanda eve tek başına ekmek getiren erkek modelinin giderek geçmişte kalmasından kaynaklandığına dikkat çekiyor: "Daha kısa çalışma saatleri arzusu, ailelerdeki değişen istihdam yapılarını da dikkate alıyor.”

IAB araştırma ekibi ayrıca farklı yaş gruplarında çalışma süresi tercihlerinin nasıl geliştiğini de analiz etti. Mevcut tartışmada, özellikle Z kuşağı olarak adlandırılan en genç çalışanların daha fazla boş zamana yönelik bir eğilime sahip olduğu söyleniyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT