Alman yayıncı Franziska Sevik: “Türkler sanat dünyamızın bir parçası”

Alman yayıncı Franziska Sevik: “Türkler sanat dünyamızın bir parçası”

Kültür ve sanat portalı Sanatsever’in yayıncısı Franziska Sevik Türk sanatçıların Alman ve Türk basınında çok az yer bulabildiğine işaret etti. Sevik “Türk sanatçılar kültür-sanat dünyasının bir parçası. Misyonumuz onları tanıtmak” dedi

Almanya’da bir yıldan bu yana yayınlanan “Sanatsever” kültür ve sanat portalında ülkedeki Türk asıllı sanatçıların portreleri, çalışmaları geniş bir şekilde tanıtılıyor.

Türkiye’de 15 yıl yaşadıktan sonra Almanya’ya dönen ve ilk iş olarak Türkçe adlı ama  Almanca içerikli “Sanatsever” adlı portalı kurmayı görev bilen Franziska Sevik, “Türk ya da Alman sanatı yok, sadece sanat var. Almanya’daki sanat dünyasının önemli bir parçasını oluşturan Türk asıllı sanatçıların işlerini bu platformdan tanıtmak ise onur verici” dedi. 

bildschirmfoto-2020-09-09-um-11-00-04-fcp1.png

Oyuncu, dansçı, koreograf ve kültür menajeri olan Sanatsever’in yayıncısı Feanziska Sevik site hakkında ve çalışmaları üzeirne şu bilgileir aktardı:

“TÜRKİYE VE TÜRKLER HAYATIMIN BİR PARÇASI”

“Daha önce Amerika’da yaşıyordum. Almanya’ya döndüm. Türkiye’den teklif geldi. Bugünden yarına karar verdim ve gittim. Türkiye hayatımın bir parçası olmaya devam ediyor.

Türkiye’den Almanya’ya 15 yıl sonra döndüğümde zorluk çektim. Bir Alman olarak bile yine de Türkiye’den gelenlere soğukluk olduğunu hissettim. Türkiye’den gelip burada yaşayan ve sanata katkıda bulunanların işlerini gözler önüne sermek istiyorum. Çünkü  Türk ya da Alman sanatı yok, sadece sanat var ve hayat bir sanat. Herkes bir sanatçı. 

Almanya’da Türk sanatçılardan çok az konuşuluyor ve ben, bunu değiştirmek istiyorum. 

İki farklı kültür var. Her ikisini de kabul ederseniz birbirinize uyum sağlayabilirsiniz. Sadece bir kültürü sahipleniyorsanız entegrasyon mümkün olmuyor. 

franziska-kooperasyon-merhaba-berlin-reportaji-payd-antalya.jpg

“TÜRKÇEYİ KİTAP OKUYARAK ÖĞRENDİM”

Türkçeyi bol bol dinleyerek, bol bol okuyarak öğrendim. Türk filmlerini çok izledim. Bu şekilde deneyerek öğrendim. Çok gırgır geçen oldu, eğlenceliydi. 

Almanya’daki Türklerle röportaj yaparken, onları tanıtırken büyük mutluluk duyuyorum. Yollarını, işlerini göstermekten mutluluk duyuyorum. Sanatsever sitesi, hem sanatçılarla söyleşiler hem de etkinlik takvimi olarak büyük ilgi görüyor. Oysa başta hobi olarak başlamıştım. Bu kadar büyüyeceğini hiç tahmin etmemiştim. 

“KORONA TÜRKLERİ VE ALMANLARI YAKINLAŞTIRDI”

Öte yandan korona günlerinde sanat dünyası da büyük darbe aldı. Sanatın toplumların kaynaşmasındaki önemini göz önüne aldığınızda, 'Korona Türk-Alman dostluğuna da darbe vurdu' diyemeyiz. Aksine, son haftalar bizi birbirimize yakınlaştırdı. Sorunları birlikte çözmeye çalışıyoruz. Destek oluyoruz. Daha çok bağlandık.”

Sanatsever kültür-sanat portalı hakkında ayrıntılı bilgi www.sanatsever.de internet sitesinden alınabilir.

IŞIN TOYMAZ – BERLİN

HABERE YORUM KAT
1 Yorum