Alman vatandaşlığına geçişte büyük artış! Türkler kaçıncı sırada...

Alman vatandaşlığına geçişte büyük artış! Türkler kaçıncı sırada...

Almanya'da vatandaşlığa geçiş dalgası yaşanacak. Sadece bu yıl "50.000 başvuru" bekleniyor. Federal Daire raporu ise şöyle: "Açık ara en büyük artış Suriyelilerin vatandaşlığa kabulünde yaşanırken, bunu Ukrayna, Irak ve Türk vatandaşları takip etti.

Vatandaşlık yasası reformu Federal Meclis'ten geçti. Gelecekte çifte vatandaşlık almak çok daha kolay olacak. Vatandaşlığa geçiş daha kolay ve hızlı hale getirilecek.

Şimdi bir vatandaşlığa geçiş dalgası olacak. Almanya Türk Toplumu Başkanı Gökay Sofuoğlu, edaktionsnetzwerk Deutschland'a (RND) verdiği demeçte, "Yeni yasanın ne dediği duyulursa, vatandaşlığa kabul başvurularının sayısı sürekli artacaktır" dedi.

BİR YIL İÇİNDE YÜZDE 28 ARTTI!

Sadece bu yıl "50.000 başvuru" bekleniyor ve Sofuoğlu, "Almanya'da henüz Alman vatandaşlığına sahip olmayan 1,5 milyon Türk kökenli vatandaşın tamamının uzun vadede çifte vatandaşlık alacağını" varsayıyor. Sofouglu, "Pek çok kişi avantajların dezavantajlardan daha ağır bastığını fark edecektir" diye de ekliyor.

Federal İstatistik Dairesi'ne göre Almanya'da vatandaşlığa kabul edilenlerin sayısı önemli ölçüde artıyor. 2022 yılında Almanya'da yaklaşık 168.500 kişi vatandaşlığa kabul edildi. Bir yıl içinde, yani 2021 ve 2022 yılları arasında ise vatandaşlığa kabul edilenlerin sayısı yüzde 28 arttı.

Federal Daire'nin raporunda şu ifadeler yer alıyor:

"Açık ara en büyük artış Suriyelilerin vatandaşlığa kabulünde (+29.200) yaşanırken, bunu Ukrayna (+3.700), Irak (+2.400) ve Türk (+2.000) vatandaşları takip etti."

Ancak bu dağılımda Berlin istisna ve bu istatistiklere girmiyor.

EN ÇOK SURİYELİLER...

Berlin'de, ülke çapındaki istatistiklerin gösterdiğinden çok daha fazla sayıda Türk vatandaşlığa kabul edilme yaşandı. Berlin-Brandenburg İstatistik Dairesi'ne göre 2022 yılında 8.800 kişi vatandaşlığa kabul edildi. En çok vatandaşlığa geçiş Friedrichshain-Kreuzberg ve Mitte'de gerçekleşti. Vatandaşlığa kabul edilenlerin çoğunluğu Suriye'den (1.687) gelirken, hemen ardından Türkiye kökenliler (794) geliyor.

Şu anda Berlin'de 40.000'den fazla vatandaşlığa kabul işlemi bekliyor. Yeni bir vatandaşlığa kabul bürosunun yardımıyla bu durum gelecekte değişecek. Berlin Yabancılar Dairesi Başkanı Engelhart Mazanke hafta başında yaptığı açıklamada "Bu büro sayesinde yılda 20.000 vatandaşlığa kabul hedefine kesinlikle ulaşılabilecek" dedi.

ARTI49

FOTOĞRAF: unsplash

HABERE YORUM KAT