Alman uzay şirketi binasını kim yaktı? Sebebi ordu ile ilişkiler mi? Çarpıcı detaylar!

Alman uzay şirketi binasını kim yaktı? Sebebi ordu ile ilişkiler mi? Çarpıcı detaylar!

Almanya Bremen’de Federal Ordu karşıtları bu kez uzay şirketi OHB’ye kundaklama girişiminde bulundu.

Yılbaşı akşamı çıkan yangın Lehe Üniversite Caddesi’ndeki şirketin ofis binasına sıçradı. Yangını gören vatandaşlar itfaiyeyi aradı. Polis bölgeyi kontrol altına aldı. Deliller ve güvenlik kameraları incelenmek üzere kayıt altına alındı.

Asıl suçlular kimler?

Olayla ilgili internette karmaşık bir itiraf mektubu ortaya çıktı. Mektupta, OHB şirketinin Federal Ordu ile gerçekleştirdiği iş ilişkisi gerekçe olarak gösterilmiş. Ayrıca OHB’nin AB Sınır Koruma Ajansına yardım etmesi de mektupta belirtilen diğer bir sebep. Şiddete açık bir çağrı yapılan mektupta şu ifadelere yer verildi: “Organize olun ve OHB, Rheinmetall ve KMW gibi şirketlere veya Federal Ordu’nun kendisine saldırın!”  Güvenlik güçleri olayla ilgili derin bir soruşturma başlattı.

Şirkete yönelik şiddet eylemleri giderek daha tehlikeli hale geliyor. 2018 yılında şirketin iki konteyneri yanmıştı. Beş hafta önce güvenlik görevlileri şirketin etrafında yangın çıkaran cihazlar buldu.

OHB Yönetim Kurulundan Daniela Schmidt, “Failler sadece ofisleri ve işyerlerini yok etmekle kalmadılar, aynı zamanda binadaki bir güvenlik görevlisinin hayatını da tehlikeye attılar. Çalışanlar yılbaşı gecesinden bu yana çok endişeliler” diye konuştu. Schmidt, Şirketin ve çalışanların güvenliğini artırmak için ilk adımları attıklarını belirtti.

Belediye Başkanı Andreas Bovenschulte (56, SPD) Twitter’da mesajında “Bir iş yerini ateşe veren herkes suçludur. Failleri belirlemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız” dedi.

1985 yılından bu yana havacılık sektöründe faaliyet gösteren ve merkezi Technologiepark'ta bulunan şirket, dünya çapında yaklaşık 2900 çalışanı ile Bremen'in en büyük iş kaynaklarından biridir. 2020 yılında yaklaşık 880 milyon euro ciro ve kâr elde etmiştir. 20,9 milyon euro ile OHB, Ariane roket programı için en büyük Alman tedarikçisidir.

Çeviri: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT