Alman şirketler Almanya'yı terk etmeye hazır mı?

Alman şirketler Almanya'yı terk etmeye hazır mı?
Yapılan bir ankete katılan KOBİ'lerin yüzde 78'i şirketlerini yurt dışına taşımayı düşünmüyor. Ancak, Almanya'ya bir iş yeri olarak sadece vasat bir not da verildi.

Yapılan bir ankete göre, orta ölçekli Alman şirketlerinin çoğunluğu Almanya'dan ayrılmayı hayal bile edemiyor. DZ Bank'ın Frankfurt am Main'da yaptığı açıklamaya göre, ankete katılan KOBİ'lerin yüzde 78'i şirketlerini yurt dışına taşımayı düşünmüyor. Bununla birlikte, şirketler Almanya'ya bir iş yeri olarak sadece vasat bir not verdi.

DZ Bank'a göre, ankete katılan şirket sahipleri ve genel müdürlerin yüzde 13'ü tek tek departmanlarını, yüzde 8'i tüm tesislerini ve yaklaşık yüzde 5'i de genel merkezlerini yurt dışına taşımayı hayal edebiliyor. Yurt dışına taşınma isteği özellikle inşaat ve hizmet sektörlerindeki şirketler arasında düşük. Rakamlara göre, bu sektörlerdeki şirketlerin yüzde 87'si Almanya'da kalmak istiyor.

10 şirketten 1'i hazır

Tarım sektörü ise merkezini yurtdışına taşıma konusunda daha istekli. Her 10 şirketten 1'i bunu yapmaya hazır. DZ Bank'tan Stefan Beismann “Almanya KOBİ'ler için hala tercih edilen bir yer, ancak koşulsuz değil” dedi.

Öte yandan, Almanya'nın bir iş yeri olarak değerlendirilmesi karışık. Bir araştırma yeri olarak Almanya 1 ile 6 arasında 3,0 puan alırken, dijitalleşme ve yetkililerin verimliliği 4,5 ile önemli ölçüde daha düşük puan aldı. Yatırımlar için planlama güvenliği ise 3,3 puan aldı.

DZ Bank'a göre, geçen yıl 11 Eylül ve 10 Ekim tarihleri arasında yaklaşık 1.000 KOBİ sahibi ve genel müdürü ile anket yapıldı. Dolayısıyla anket temsili nitelik taşıyor.

ARTI49