Alman parlamentosu İsrail'in kuruluşunun 75. yıl dönümünü kutladı

Alman parlamentosu İsrail'in kuruluşunun 75. yıl dönümünü kutladı

Alman parlamentosu, İsrail'in kuruluşunun 75. yıl dönümü münasebetiyle özel bir oturum düzenledi.

Alman parlamentosu, İsrail'in kuruluşunun 75. yıl dönümü münasebetiyle özel bir oturum düzenledi. Hükümet ortağı Sosyal Demokrat Partiden (SPD) milletvekilleri konuşmalarında Almanya'nın İsrail'e karşı tarihsel sorumluluğunu vurguladılar. Ancak İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını eleştirmekten kaçındılar.

SPD'li Gabriela Heinrich, bugünün Almanya'sında birçok Yahudi'nin hala antisemitizmle karşı karşıya kaldığına, Yahudi okullarının ve sinagoglarının polis koruması altında olduğuna dikkat çekerek, "Yahudilerin ülkemizde kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak politikacılar olarak bizim görevimizdir" dedi. Heinrich, geçen yıl Almanya'da 2 bin 641 antisemit suç işlendiğine dikkati çekerek, 88'inin şiddet içerdiğini belirtti.

Yeşiller Partisinden Katharina Droege ise İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere karşı işlenen Nazi suçları nedeniyle Almanya'nın İsrail'in güvenliği için özel bir sorumluluk taşıdığını vurguladı. Droege, "Almanya insanlık tarihinin en büyük suçlarını işledikten sonra, Avrupa'daki Yahudilerin katledilmesinden sonra, İsrail bizimle el sıkışmayı kabul etti, bunun için her zaman minnettar olacağız. İsrail'in güvenliği sonsuza kadar bizim sorumluluğumuzda olacak, bu Almanya'nın devlet aklının bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.

Hür Demokrat Partili Christian Durr ise Almanya ve İsrail'in sadece tarihle değil, aynı zamanda liberal ve demokratik değerlere bağlılıklarıyla da birbirine bağlı olduğunu belirterek, "Bu çalkantılı dönemde İsrail'in var olma hakkının ve güvenliğinin Almanya için tartışılamaz olduğunu vurgulamak bizim için önemlidir" dedi.

Parlamentodaki özel oturuma Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve İsrail'in Berlin Büyükelçisi Ron Prosor da katıldı.

HABERE YORUM KAT