Alman medyasının "Türkiye'de kadın cinayetleri intihar olarak örtbas ediliyor" haberine Emniyet'ten yalanlama!

Alman medyasının "Türkiye'de kadın cinayetleri intihar olarak örtbas ediliyor" haberine Emniyet'ten yalanlama!

Alman haber sitesi Deutsche Welle'nin kadın cinayetleriyle ilgili haberine Emniyet Genel Müdürlüğü'nden yalanlama geldi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün bugün yaptığı basın açıklamasında ''Söz konusu haberde ileri sürülen “2020 yılında 300 kadının öldürüldüğü ancak gerçek rakamın bu sayının üzerinde olduğu, meydana gelen cinayetlerin intihar olarak nitelendirilerek soruşturulmadığı" iddiası kesinlikle gerçek dışıdır.'' ifadelerini kullandı.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasının tamamı:

Deutsche Welle isimli internet sitesinde yer alan “Türkiye’de Kadın Cinayetleri İntihar Olarak Kapatılıyor” başlıklı haber üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur.

Söz konusu haberde ileri sürülen “2020 yılında 300 kadının öldürüldüğü ancak gerçek rakamın bu sayının üzerinde olduğu, meydana gelen cinayetlerin intihar olarak nitelendirilerek soruşturulmadığı" iddiası kesinlikle gerçek dışıdır.

Suç şüphesi üzerine Ceza Muhakemesi Kanunu'na istinaden Cumhuriyet savcısının talimatı ile kolluk tarafından deliller toplanmakta ve etkin soruşturma yürütülmektedir.

Cumhuriyet savcısı tarafından yapılan değerlendirme sonucunda suç şüphesinin olmadığına kanaat getirilmesi durumunda olayın takipsizliğine karar verilebilmekte, yeni bulgu ve delillerin ortaya çıkması durumunda ise soruşturma tekrar açılabilmektedir.

Meydana gelen olaylarla ilgili kolluk birimleri tarafından yapılan iş ve işlemlerde; olayın Türk Ceza Kanununda sıralanan hangi suçun kapsamına girdiği, Cumhuriyet savcısı tarafından değerlendirilmekte, soruşturmanın takipsizliği ya da derinleştirilmesi hususlarına da Cumhuriyet savcısı tarafından karar verilmektedir.

2020 yılı içerisinde 81 ilimizde polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamına giren 267 kasten öldürme olayı meydana gelmiştir. Cumhuriyet savcısı tarafından “şüpheli ölüm” veya “intihar” olarak değerlendirilen olaylarla ilgili yapılan iş ve işlemler takip edilmekte; olayın kasten öldürme olarak nitelendirilmesi durumunda ilgili yılın istatistiklerinde gerekli güncellemeler yapılmaktadır.

İlgili haber tamamen kasıtlı, düzmece olup kolluk kuvveti-yargı ilişkisi ve hukukun işleyişinden habersiz kesimlerin bilgisizlik içeren anlayış ve yorumlarının kamuoyuna tezahürüdür.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

+49

HABERE YORUM KAT