Alman Meclisi onayladı: Benzine, akaryakıta ve doğal gaza zam geliyor

Alman Meclisi onayladı: Benzine, akaryakıta ve doğal gaza zam geliyor

Almanya’da benzine, akaryakıta ve doğal gaza zam geliyor. Federal Meclis’te korona gölgesinde yapılan oylama ile “CO2” (karbondioksit) fiyatının yükseltilmesi kararlaştırıldı.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında gerçeleştirilen bir yasa değişikliği sonucu, Almanya’da 2021’den itibaren benzine, doğalgaz, akaryakıta zam geliyor. Söz konusu düzenleme ile iklim dostu alternatiflere geçiş teşvik edilmek isteniyor.

Emisyon ticareti 2021 yılına ton başına 25 avroluk sabit CO2 fiyatı ile başlayacak. Aslında Almanya Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) koalisyonu CO2 fiyatını ton başına 10 avrodan başlatmak istiyordu. Ancak Yeşillerin baskısı ile Eyaletler Meclisi ve Federal Meclis 2019’un sonunda fiyatta artış konusunda anlaştı. 

CDU / CSU ve SPD ile Yeşiller meclis grupları yakıt emisyon ticareti yasasında değişiklik için oy kullandı. Yeşiller Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, partisinin başarısından şu sözlerle bahsetti:

“Ton başına 10 avroluk bir başlangıç fiyatı saçma olurdu. Bununla birlikte, iklim hedeflerine ulaşmak çok daha fazla azim gerektirir. Ancak koalisyonla daha fazlası mümkün olmadı.”

Peki tam olarak neye karar verildi:

DAHA YÜKSEK CO2 FİYATI

Ulaşımda ve binalarda ulusal emisyon ticareti 2021’de ton başına 25 avro sabit CO2 fiyatı ile başlayacak. Özellikle benzin, motorin, kalorifer yakıtı ve doğal gaz pazarlayan şirketler kirletme haklarını satın almak zorunda kalacak. 2025 yılına kadar sertifikalar kademeli olarak 55 avroya yükselen sabit fiyatla verilecek. 2026’dan itibaren, sertifika fiyatı daha sonra açık artırmalarla belirlenecek ve 2026 için ton başına CO2 fiyatı  55 ila 65 avro aralığında görülecek.

Bu, somut terimlerle ne anlama geliyor? Çevre Bakanlığı’na göre, ton başına 25 avro CO2 fiyatı, bir litre benzinin 7 sent, bir litre mazotun ise 7,9 sent artması anlamına geliyor. Kalorifer yakıtı litre başına 7,9 sent, doğalgaz kilovat saat başına 0,6 sent daha pahalıdır.

Öte yandan Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili siyasetçi Anja Weisgerber, Fridays for Future tarafından talep edilen ton başına 180 avroluk başlangıç fiyatının çok büyük olacağını söyledi.

Şu anda karar verilen CO2 fiyatıyla, devlet milyarlarca daha fazla gelir elde etmiş olacak. Bu ek gelirler, yeşil elektriği teşvik etmek için EEG ek ücretini düşürmek ve 2024’ten itibaren işe gidip gelme ödeneğini daha da artırmak için tam olarak kullanılacak. Çevre Bakanı Svenja Schulze amacın daha fazla para kazanmak olmadığını söyledi

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT