Alman mahkemeleri bankayı haksız buldu: Milyonlarca müşteri geri ödeme alabilir

Alman mahkemeleri bankayı haksız buldu: Milyonlarca müşteri geri ödeme alabilir

Cari hesabı olan herkes genellikle hesap yönetim ücreti ödemek zorunda bulunuyor. Sparkasse son yıllarda bu ücretleri arttırdı ancak banka son zamanlarda yaklaşımı nedeniyle müşterilerle mahkemelik olmaya başladı.

Almanya’da cari hesap sahipleri, Sparkasse’nin hesap yönetim ücretlerindeki artışlar nedeniyle bankaya karşı açılan davalarda lehte kararlar alıyor.

Alman Tüketici Örgütleri Federasyonu, müşterilerin rızası olmadan yapılan ücret artışları ve yeni ücret uygulamaları nedeniyle Berliner Sparkasse’ye karşı dava açtı. Berlin Temyiz Mahkemesi, bin 200 müşterinin lehine karar verdi ve Tüketici Örgütleri, kararın kesinleşmesi durumunda müşterilerin geri ödemeleri bekleyebileceklerini belirtti.

HUKUKA AYKIRI ŞEKİLDE ARTIRIYOR

Mahkeme, Sparkasse Berlin’in 2016 yılından bu yana cari hesap ücretlerini hukuka aykırı bir şekilde artırdığına hükmetti.

Alman Tüketici Örgütleri Federasyonu, bankanın ‘Girokonto Comfort’ hesabını ‘Giro Pauschal’ hesabına dönüştürerek aylık ücreti üç Euro artırdığını ve ek tutarların geri ödenmesini reddettiğini iddia ediyor.

MAHKEME ZAMAN AŞIMI DEDİ

Kararın, Sparkasse müşterilerinin geri ödeme alma hakkına sahip olacakları geniş kapsamlı sonuçları olabilir. Ancak, mahkeme 2018’den önceki taleplerin zaman aşımına uğradığına hükmetti.

Buna karşın, Alman Tüketici Örgütleri Federasyonu, zaman aşımı süresinin müşterilerin gerçeklerden haberdar oldukları zaman başlaması gerektiğini savunuyor ve temyiz başvurusunu değerlendirmeyi planlıyor.

AÇIK RIZANIN ALINMASI GEREKİYOR

Federal Adalet Mahkemesi’nin 2021 yılında verdiği karara göre, bankaların ücret artışları veya yeni ücret uygulamaları için müşterilerin açık rızasını alması gerekiyor. Bu nedenle, genel hüküm ve koşullara dayalı artışlar geçersiz sayılıyor.

Baden Württemberg Tüketici Danışma Merkezi, son yıllardaki ücret artışlarının geçersiz olduğunu ve müşterilerin bu parayı geri alabileceklerini belirtiyor.

Berlin Temyiz Mahkemesi’nde görülen dava, Sparkasse Köln/Bonn’a karşı benzer bir davanın devam ettiği ve Berlin’deki davanın sonucunu beklemek üzere işlemlerin askıya alındığı bir sürecin parçası.

ARTI49

HABERE YORUM KAT