Alman iç istihbarat raporunda DİTİB yok, ama UİD var

Alman iç istihbarat raporunda DİTİB yok, ama UİD var

Alman iç istihbarat teşkilatı BfV'nin yıllık raporunda bu kez DİTİB yer almazken, AKP'ye yakınlığı ile bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği’ne (UID) bu yıl da yer verildiği gözlendi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV), 2019 yılı raporunda AKP hükümetine yakın organizasyonların Almanya ve Avrupa ülkelerinde hükümet politikalarının propagandası yaparken aynı zamanda eleştiriler karşısında yine Türk hükümetini korumaya aldıklarına işaret ediliyor. 

DİTİB BU YIL YOK

Deutsche Welle Türkçe’nin haberine göre, geçmiş senelerdeki raporlarda, istihbarat faaliyetleri kapsamında Türk devletinin artan oranda diyasporadaki kurumları kullandığı belirtilerek yer verilen Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’nin (DİTİB) bu seneki raporda bulunmaması dikkat çekiyor.

UİD YENİDEN MERCEK ALTINDA

Buna karşın, AKP'ye yakınlığı ile bilinen Uluslararası Demokratlar Birliği’ne (UID) bu sene de raporda yer veriliyor.

AKP’nin lobi organizasyonu olarak UID’nin Berlin ve Batı Almanya’da yaklaşık 13 bölgede örgütlendiği not edilen raporda, UID’nin kendini kamuoyuna  ılımlı olarak göstermeye çabaladığı, Türkiye’ye bağlı olmadığı izlenimini vermeye çalıştığı belirtiliyor.

BfV bu yılki raporunda, Türk hükümetinin Türkiye kökenli diyasporayı hem ülke içinde hem de ülke dışındaki politikaları için araçsallaştırmaya dönük girişimleri olduğuna vurgu yapılıyor. Ayrıca, Almanya’daki Türk toplumunun Türkiye'deki siyasi yapılar ve süreçler için “anlam taşıdığı”, 2018 cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimleri için Almanya’daki 1 milyon 400 bin Türk vatandaşının, yaklaşık 600 bininin oy kullandığı hatırlatılıyor.

PKK, DHKP-C VE ÜLKÜCÜ HAREKET

Raporun, "Güvenliği Tehdit Eden Aşırı Yabancı Hareketler” başlığı altında, Almanya’nın terör örgütü olarak yasakladığı PKK ve DHKP-C’nin faaliyetleri de mercek altına alındı. Raporun bu bölümünde ayrıca, “Ülkücü Hareket” ve Almanya’daki milliyetçi gruplarlarla ilgili bilgilere yer verildi.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT