Alman emniyetinde aşırı sağ tartışmaları: Ayrıntılı inceleme talepleri çoğalıyor

Alman emniyetinde aşırı sağ tartışmaları: Ayrıntılı inceleme talepleri çoğalıyor

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, “Açıklığa kavuşturuyoruz, hiçbir şeyi örtbas etmiyoruz ve titizlikle takip ediyoruz” diyor, ama kendi partisinden muhafazakârlar dahi konunun yeterince araştırılmadığına işaret ediyorlar.

Hıristiyan Demokrat ve Sosyal Birlik (CDU/CSU) partileri Meclis Grubu İçişleri Politikaları Sözcüsü Mathias Middelberg, “Poliste ve diğer güvenlik birimlerinde ortaya çıkan aşırı sağcı ve ırkçı vakalar artık münferit vakalar değil” dedi. Middelberg konunun daha kapsamlı bir şekilde araştırılması çağrısında bulundu. 

Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan CDU’lu siyasetçi Middelberg, 300 binden fazla çalışana bakıldığında vaka sayısının düşük olmasına karşılık teşkilatta ırkçılık ve aşırı sağın büyüteç altına alınması gerektiğine dikkat çekti. 

Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in federal ve eyalet düzeyindeki güvenlik yetkililerinin aşırı sağla ilgili şüpheli vakalar konulu durum değerlendirmesini ise bugün sunması bekleniyor. Alman emniyet birimlerinin Federal Anayasayı Koruma Dairesi ile birlikte hazırladığı raporda yalnız polis teşkilatı değil aynı zamanda  istihbarattaki durum da ele alınıyor. 

Die Welt gazetesinde daha önce yer alan haberlere göre, Ocak 2017’den Mart 2020’ye kadar ülke çapında 350’den fazla aşırı sağcı vaka kaydedildi. Son zamanlarda Kuzey Ren-Vestfalya’da ortaya çıkan “chat odalarında aşırı sağ mesajlaşmalar” ise rapora dahil edilmedi.

ANAYASAYA SADAKAT SORUNU

Öte yandan Hür Demokrat Parti (FDP) İçişleri Politikaları Sorumlusu Konstantin Kuhle, güvenlik birimlerinde polisler işe alınmadan önce Anayasayı Koruma Dairesi tarafından denetlenmesini istedi. Neue Osnabrücker Zeitung’a konuşan Kuhle “Güvenlik birimleri çalışanlarının anayasal sadakat sorunu, işe alındıklarında ortaya çıkıyor” dedi. Rapora göre, Bavyera’da adli hizmet için başvuranlar için sözde düzenli soruşturmalar yürütülüyor, bu nedenle Mecklenburg-Vorpommern ve Bavyera da polis teşkilatında böyle bir denetleme planlıyorlar.

Federal İçişleri Bakanı Seehofer, çok sayıda SPD’li siyasetçinin de talep ettiği “poliste aşırı sağ ve ırkçılık” konulu bir araştırmayı bugüne dek reddetti. 

Seehofer  polis memurlarının genel zan altında kalmaması gerektiğini savundu. Buna karşılık kamu hizmetinin diğer bölümlerini de içeren daha kapsamlı bir ırkçılık inceleme çalışmasına açık olduğunu bildirdi. 

+49 – BERLİN

FOTO: Boris Roessler / DPA

HABERE YORUM KAT