Alman ekonomisinde 350 milyar Euro’luk zarar

Alman ekonomisinde 350 milyar Euro’luk zarar

Almanya ekonomisi, Alman Ekonomi Enstitüsü (IU) tarafından yapılan bir araştırmaya göre korona salgınının başlamasından bu yana yaklaşık 350 milyar Euro zarar gördü.

Korona salgını son iki yılda dünya genelinde büyük ekonomik hasara neden oldu. Köln’deki Alman Ekonomi Enstitüsü (IU) yaptığı bir analizde, değer kaybının yaklaşık 350 milyar Euro olduğu sonucuna vardı.

Kapanmalar ve önlemler nedeniyle daha az tüketim bu değer kaybının en büyük sebeplerinden biri. Bu durum da şirketlerin yatırımlarını azaltmasına neden oluyor. Enstitü, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 50 milyar Euro daha kayıp yaşanabileceğini açıkladı. Enstitüden bir analizci “İyileşme yıllar alacak. 2022’nin sonunda kriz öncesi gayri safi yurtiçi hasıla seviyesine ulaşılsa bile, pandemiye kıyasla ekonomik performansta hala belirgin bir boşluk var” dedi. 

Pandeminin başlangıcında tedarik zinciriyle ilgili sorunlar ve karantina önlemleri, üretim süreçlerinde sorunlara, yurtiçinde ve yurtdışında teslimatların aksamasına neden oldu. Ayrıca yurtdışı ile olan ticaret de büyük ölçüde azaldı. Sonuç olarak, gayri safi yurtiçi hasıla 2020 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre yüzde on bir düştü. Araştırmaya göre, Korona’nın ikinci yılında tedarik zincirlerindeki sorunlar belirleyici oldu, eksik bileşenler özellikle otomotiv endüstrisini etkiledi. 

Ekonomistler endemik aşama için umut ediyorlar. Ekonomist Michael Grömling, “Yeni Omikron varyantı umut için sebep veriyor. Bu yıl endemik aşamaya girersek işler tekrar yükselebilir. Önümüzdeki yıllarda bu kayıpları telafi etmek için güçlü bir büyümeye ihtiyacımız var” dedi. Alman hükümeti, bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 3,6 oranında büyümesini bekliyor. Önceki hükümet ise bu sonbaharda yüzde 4,1 büyüme öngörmüştü. Tahmin, Bakanlar Kurulu tarafından Çarşamba günü kararlaştırılacak olan yıllık ekonomik raporunun bir parçası.

Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT