Alman çocuk şarkısına Muhsin Omurca imzası: İki uzun yılanın hikâyesini bir de böyle izleyin

Alman çocuk şarkısına Muhsin Omurca imzası: İki uzun yılanın hikâyesini bir de böyle izleyin

Almanya’nın bol ödüllü kabare oyuncusu ve karikatüristi Muhsin Omurca bu sefer miniklere seslendi. Dillere dolanan Alman çocuk şarkısı “İki Uzun Yılan” için animasyon hazırlayan Omurca animasyonda ailesine de yer verdi.

Şinasi Dikmen ile birlikte Almanya’da ilk göçmen kabaresini kuran ve böylece bugün sayısız Türk stand-up ustasına o günlerden kapıları aralayan usta oyuncu Muhsin Omurca, anaokullarında çokça söylenen Alman çocuk şarkısı “Zwei lange Schlangen” (İki Uzun Yılan) şarkısına animasyon hazırladı. Solo programı “İstanbul’daki Bir Dazlağın Günlüğü” ile çifte yeteneğini kullanarak “karikatür kabareyi” geliştiren Muhsin Omurca böylece ilk kez yarattığı karakterlere de çizgi filmde hayat vermiş oldu. 

unnamed.jpg

ALMANCA ÖĞRENMELERİNDE ETKİLİ

Almanya’daki çocukların Almancayı öğrenmelerinde ve sosyolojik gelişmelerinde bu tür çalışmaların önem taşıdığını kaydeden başarılı karikatürist, geçmişte de okullara giderek küçüklere karikatür sanatını anlattığını ve çocukların bundan büyük keyif aldığını bildirdi. 

TÜRKÇE ÇOCUK ŞARKISI DA GELİYOR

Omurca “İlk kez komple animasyon hazırladım. Anaokullarında çokça söylenen bir çocuk şarkısı için altı hafta boyunca çalıştım. Ve büyük keyif aldım. Artık arkası gelir. Türkçe çocuk şarkısı hazırlamayı da düşünüyorum” dedi.

unnamed-1.jpg

Geçmişte animasyon yaratmanın masraflı ve çok zaman alan bir çalışma olduğu için hayallerini dijitalleşme döneminde gerçekleştirebildiğini kaydeden Omurca şöyle konuştu: 

DIETER HILDEBRANDT PİŞMANLIĞI

“Zamanında usta Alman kabare oyuncusu Dieter Hildebrandt ile bir iki kere turneye çıkmıştım. Onu çizmek istediğimi ve animasyon yapmak istediğimi söylemiştim. O da ‘Hadi gel o zaman diyalogları kaydedelim’ demişti. O zaman imkanlar buna fırsat vermedi. Keşke o kaydı alsaydım bugün Dieter ile karşılıklı oynayabileceğim o animasyonu gerçekleştirebilirdim.”   

Öte yandan Muhsin Omurca geçmişte “Gündüzleri Alman Geceleri Türk – Kanakman” gösterisi ile Alman vatandaşlığına geçen Türklerin kimlik bunalımını anlattı. Ünlü yönetmen Fatih Akın’ın 2004 yılında Berlin Film Festivali’nde “Altın Ayı” ödülünü kazanan “Duvara Karşı” adlı filminden operaya uyarlanan aynı isimli oyunda rol aldı, sahnede dev karikatürler çizdi. Yarattığı  “Biodeutsche” yani “Organik Alman” sözcüğü Duden sözlüğüne dahi girdi. “Integration a la IKEA” (İKEA Usulü Uyum)  programı ile ise uyum tartışmalarının perde arkasına ışık tuttu. 

Muhsin Omurca, ısıran tarzı, mizahı ve ironisi ile “ev sahibi” Alman toplumu ile göçmenler arasındaki “birlikteliği” ve “karşı karşıya” gelişi tefe koymaya devam ediyor. 

+49 – STUTTGART

HABERE YORUM KAT