Alman bilim insanlarından dikkat çeken iddia: Ukraynalılar ülkeye salgın getirdi

Alman bilim insanlarından dikkat çeken iddia: Ukraynalılar ülkeye salgın getirdi

Robert Koch Enstitüsü tarafından yapılan Tüberküloz araştırmasının raporlarında, hastalığın yayılmasına Ukrayna'dan gelen göç dalgasının neden olmuş olabileceği iddiasına yer verildi.

Almanya'da tüberküloz vakalarında ciddi bir artış gözleniyor. Kötü olan yalnızca vakaların artışı da değil. Hastaların ilaçlara karşı bağışıklık geliştirdiği anlaşılıyor. Robert Koch Enstitüsü (RKI), bunun "Ukrayna'dan gelen göçmen dalgasıyla alakalı olabileceğini" ileri sürüyor.

Almanya'da giderek daha fazla insan tüberküloza yakalanıyor. Enstitüsü'ye göre rakamlar geçen yıl yine yükseldi. 2021'de 3 bin 931 ve 2022'de 4 bin 82 vakanın ardından 2023 için toplam 4 bin 481 hastalık vakası rapor edildi.

Tüberküloz bakterilerinin kullanılan ilaçlara dirençli olduğu vaka sayısı da geçen yıl arttı. Bu türden toplam 208 vaka kaydedildi. RKI bu durumu Ukrayna'dan gelen insan akınına bağlıyor. İlaca dirençli tüberküloz da dahil olmak üzere hastalığın Almanya'dan çok daha yaygın olduğu belirtildi.

UZUN YILLAR DÜŞÜŞ GÖSTERMİŞTİ

Almanya'da tüberküloz vakaları uzun yıllar süren düşüşün ardından 2015 ve 2016 yıllarında artış göstermiş ardından yeniden düşüşe geçmişti. Bunun en büyük nedenlerinden birinin, koronavirüs pandemisinin uluslararası geçişkenliği engellemesi olduğu belirtiliyor.

HAVA YOLUYLA BULAŞIYOR

Açık akciğer tüberkülozu olan kişilerle yakın, uzun süreli veya tekrarlayan temasları olan kişilerin enfeksiyon riski altında oldukları ifade edilirken, Tüberküloz patojenlerinin bulaşmasının, sıkışık yaşam koşulları, kötü oda havalandırması ve geç teşhis ile desteklendiği kaydediliyor.

ARTI49
Fotoğraf: Temsili

HABERE YORUM KAT