Alman basınından yerel seçim yorumu “İmamoğlu geleceğin cumhurbaşkanı"

Alman basınından yerel seçim yorumu “İmamoğlu geleceğin cumhurbaşkanı"

Türkiye'de dün gerçekleştirilen yerel seçimlerin kazananı açıkça muhalefet olarak görülüyor. Alman basınında genel yorum ise "İmamoğlu'nun geleceğin Cumhurbaşkanı olacağı" yönünde oldu.

Alman basını, Türkiye’deki son yerel seçimleri ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun zaferini geniş çapta ele aldı. Almanya’nın önde gelen gazetelerinden Bild, seçim sonuçlarını “Erdoğan için acı bir yenilgi” olarak nitelendirirken, İmamoğlu’nun liderlik konumunu güçlendirdiğini ve "geleceğin muhtemel cumhurbaşkanı" olarak görüldüğünü belirtti.

İKTİDAR CİDDİ BİR GERİLEME YAŞADI

Yerel seçimlerde İstanbul’u geri kazanma hedefiyle yarışan ancak başarısız olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için bu durum, siyasi kariyerindeki ciddi bir gerileme olarak değerlendiriliyor. İmamoğlu’nun sadece CHP’nin klasik tabanına değil, daha geniş bir kitleye hitap ederek elde ettiği bu başarı onun gelecek başarılarının ilki olarak görülüyor.

ALMAN BASINI NE DİYOR?

Alman televizyon kanalı ARD ise seçimlerin, "Erdoğan için bir test olduğunu ve sonuçların Cumhurbaşkanı için bir yenilgiye dönüştüğünü" aktardı. Yüksek enflasyon oranları ve ekonomik durumun Erdoğan’a pahalıya mal olduğu belirtiliyor.

Der Spiegel dergisi, İmamoğlu’nun zaferini “tarihi bir zafer” olarak tanımlarken, Focus dergisi de İstanbul’daki zaferin Erdoğan için tam bir fiyasko olduğunu yazdı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi, "seçim sonucunun yüksek enflasyon oranının halk arasında yarattığı büyük memnuniyetsizliğin bir ifadesi" olduğunu belirtti ve çalışan nüfusun yarısından fazlasının aldığı asgari ücretin yetersizliğine dikkat çekti.

İmamoğlu’nun, demokrasiyi yeniden canlandırma ve adaleti iyileştirme sözleriyle seçim kampanyasını yürüttüğü, Erdoğan’ın ise yıllardır Türk demokrasisini aşındırdığı ve basın özgürlüğünü baltaladığı ifade ediliyor.

Reuters haber ajansına göre ise İmamoğlu’nun gelecekte Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma şansının yüksek olduğu ve son başarısının bu şansı daha da arttırdığı belirtiliyor.

ARTI49

HABERE YORUM KAT