Alman basınından seçim analizi: ''Erdoğan'ın aşil topuğu...''

Alman basınından seçim analizi: ''Erdoğan'ın aşil topuğu...''

Alman basınında yer alan haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ekonomik nedenlerle kendi seçmenini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya ifadeleri yer aldı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşek seçimle ilgili bir yazı yayınladı.

Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinde hükümetin yetersizliği ve geç müdahalesi nedeniyle Erdoğan'ın oy kaybettiği ifadelerini kullanan gazete, deprem olmasa bile AK Parti'nin ekonomik koşullar nedeniyle seçimde zorlanacağını yazdı.

Frankfurter Allgemeine Zeitung'da (FAZ), Rainer Hermann'ın kaleme aldığı "Seçimler öncesi Türkiye: Erdoğan'ın Aşil topuğu" (en zayıf nokta) başlıklı dikkat çeken bir analize yer verildi.  Cumhuriyet'in Türkçeleştirdiği haberde "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti, 6 Şubat depreminin ardından kriz yönetimine yönelik eleştiriler olmasa bile 14 Mayıs seçimlerinde zor zamanlar geçirecekti. Nüfusun büyük bir kısmı, felaketten önce satın alma güçlerinin düşmesinden şikayetçiydi. Türkiye ekonomisi 2021'de yüzde 11, 2022'de yüzde 5,6 büyüdü. Bununla birlikte, pek çok kişi yeniden fakirleşiyor" denildi.

Dünya Bankası'nın verilerine dayandırılan haberde kişi başına düşen gelirin 2002 ile 2013 arasında neredeyse dört katına çıkarak 12.500 dolara ulaştığı ama daha sonra bu trendin kırıldığı ve daha sonra ibrenin hep aşağıyı gösterdiği yazıldı.

Gelirin 2021'de ilk kez 10.000 doların altına düştüğü belirtilen haberde "Haziran 2022'de bağımsız araştırma grubu ENAG'daki ekonomistler, hızla yükselen enflasyonun yeni orta sınıfı yok etme tehdidi oluşturduğu konusunda uyardı. 2021'in sonundan bu yana enflasyon yüzde 20'den yüzde 80'in üzerine çıktı" ifadeleri kullanıldı.

Erdoğan'ın ekonomik sebeplerle kendisine oy veren seçmeni kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu yazan FAZ, "Türkler yıllardır artan refahını Erdoğan'ın AK Parti iktidarıyla özdeşleştirdiği gibi, şimdi de bu refahın gerilemesinden hükümeti sorumlu tutuyor. Erdoğan da 2018'den itibaren başkanlık sistemine geçilmesiyle tüm gücü elinde topladığı için eleştiriler ağırlıklı olarak kendisine yöneltiliyor" yorumuna yer verdi.

 

HABERE YORUM KAT