Alman basınından çarpıcı yorum: Diz çöktürülmemek için diz çöktüler

Alman basınından çarpıcı yorum: Diz çöktürülmemek için diz çöktüler

Geçtiğimiz hafta sonunda Almanya’da da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteriler Alman basınında da geniş şekilde yer aldı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) Afroamerikalı George Floyd'un polis şiddeti sonucu hayatını kaybetmesi üzerine başlayan ve tüm dünyaya yayılan ırkçılık karşıtı gösterilerini sayfalarına taşıyan Alman gazetelerinden yorumlara Deutsche Welle Türkçe de yer verdi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, merkez sol eğilimli Frankfurter Rundschau'nun tüm dünyayı etkisi altına alan ırkçılık karşıtı protesto dalgası ile ilgili yorumu şöyle:

DİZ ÇÖKEREK AYAĞA KALKIYORLAR

“Sayısız insan ırkçılığa karşı ayağa kalkıyor. Diz çökerek ayağa kalkıyor. Irkçılığı görmezden gelen ya da tolere eden muktedirlerin karşısında değil, gözaltında öldürülen George Floyd'un ağır bir biçimde ayaklar altına alınan onuruna saygı göstermek amacıyla. Bu, gerçekte tüm insanlığın onurudur. Diz çöktürülmemek için diz çöküyorlar. Haftasonunda bu kadar çok sokakta ve meydanda yaşananlar cesaret verici. Buradan kalıcı bir hareket çıkıp çıkmayacağı, bir şeylerin değişeceğine dair umut taşımak adına belirleyici olacak. Irkçılığın, bazı iyi niyetli kişilerin bile günlük hayatında kendini gösterebildiği bir yerde, şuurumuzun derinliklerine ağır ağır sızan bir hareket. Yapılan protestoları, toplumun kendini sorgulama süreci takip etmeli. Tek fırsat bu.”

HALKIN SOKAĞA ÇIKMASI BÜYÜK SAYGIYI HAK EDİYOR

Pforzheimer Zeitung, ırkçılığın Almanya'nın da bir sorunu olduğunu vurguluyor:

“Günlük hayatta ırkçılık Almanya'da da yaşanıyor. Bu farklı bir ten rengine sahip tüm insanları hedef alan bir ırkçılık. Bir insanı doğuştan gelen dış görünüşü ile değerlendirmek, zihinsel açıdan olabilecek en aptalca şeylerden biri. Medeniyet tarihi dediğimiz şey, Taş Devri'nden kalma, yabancı olana gösterilen bu ilkel refleksi aşmaktan ibarettir. Lanetlemeye (ırkçı tavırları) ve hepimizin eşit değerde insanlar olduğumuzu içselleştirmeye kadar giden bir yoldur bu. Hafta sonunda, Almanya'nın şehirlerinde, genç-yaşlı, siyah-beyaz bu kadar çok vatandaşın, uzaklardaki Amerika'da yaşanan bir ölümden dolayı sokağa çıkmış olmaları büyük bir saygıyı hak ediyor.”

+49 – FRANKFURT

HABERE YORUM KAT