Alman basını Türk ekonomisini konuşuyor

Alman basını Türk ekonomisini konuşuyor

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın bugün gündem olan ifadeleri, Alman basınına da yansıdı.

Türkiye'de enflasyona bağlı olarak artan hayat pahalılığı ve yoksullaşma, dünya basınının da gündemlerinden biri haline geldi. Özellikle artan kiralara bağlı olarak oluşan konut krizi, devletin kimi müdahalelerine rağmen hala çözülebilmiş değil. Türk vatandaşları, özellikle ülkenin büyük şehirlerinde, kiralık ev bulmakta güçlük çekiyor.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın, ülke ekonomisinin son durumu ve konut kiralarına dair bugün yaptığı ilginç açıklamalar, Türk basınında geniş bir yer bularak, sosyal medyada gündem oldu. Erkan'ın açıklamaları, Alman basınının da gündemine girerken, Almanya'da yayın yapan çok sayıda kuruluş, söz konusu açıklamaları tiye aldı.

"İSTANBUL'DA EV BULAMADIK" DEDİ

Hürriyet gazetesine konuşan Erkan'ın "İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz" ifadeleri, Alman basınında "Türkiye'nin en güçlü bankacısı ev bulamadı" başlıklarıyla yer tuttu.

Aylık ortalama gelirinin 160 bin Türk Lirası'nı aşabileceği tahmin edilen Erkan'ın "Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye de çoğu zaman fiyatları soruyorum. Onu sorguya çekiyorum. Ben ‘indi’ diyorum. O 'inmedi' diyor. Sürekli 'Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak' diyor" cümleleri ise hem Türkiye'de hem de Almanya'da yaşayan sosyal medya kullanıcıları arasında "dalga" konusu oldu.

ALMAN BASINI GÜNDEMİNE ALDI

Erkan'ın, "ailesinin yanına taşınmak zorunda kaldığı" bilgisinin öne çıkarıldığı haberlerde, Türkiye'nin metropollerinden biri olan İstanbul'un, "hayat pahalılığı nedeniyle yaşanılamaz hale geldiği ve kiraların astronomik rakamlara ulaştığı" bilgisine de yer verildi.

Yine Alman basınında yer alan haberlerde, "Türkiye'de devletin fahiş artışları engellemek üzere yüzde 25'lik yasal artış sınırı getirdiği" hatırlatılırken, "ev sahiplerinin bu kurala uymayarak, istedikleri kiraları ödemeyi reddeden kiracıları, yasa dışı yollarla kaldıkları evlerden çıkardıkları" bilgisine de yer verildi.

"ÜLKEYİ SADIK ABİ YÖNETSİN"

Erkan'ın ifadeleri Türk vatandaşları arasında da tartışma konusu oldu. "Kapıcı Sadık abi" sosyal medya platformu X'te, en çok konuşulanlar arasına girmeyi başardı.

Bazı Türk vatandaşları, yaptıkları paylaşımlarda, "Ülke ekonomisini Sadık abi yönetsin", "Sadık abi ne diyorsa doğrudur" gibi ifadeler kullandılar.

"TÜRKLER RAKAMLARA GÜVENMİYOR"

Alman basını, Türk vatandaşlarının, resmi makamlar tarafından açıklanan enflasyon oranlarına karşı güvensizlik hissettiğini de öne sürdü. "Merkez Bankası Başkanı'nın sahip olduğu gelirle yaşayamadığı İstanbul'da, asgari ücretli Türkler nasıl yaşayacak" denilen haberlerde, "Tüm dünyada olduğu kadar Türkleri de zor günler bekliyor" denildi.

ARTI49

HABERE YORUM KAT
1 Yorum