Alman basını Türk ekonomisini değerlendirdi: Vatandaşlar eğitim, ulaşım ve gıdadan yoksun

Alman basını Türk ekonomisini değerlendirdi: Vatandaşlar eğitim, ulaşım ve gıdadan yoksun

Türkiye'de açıklanan enflasyon rakamları, Alman basınının da gündemindeydi.

Türkiye'de son yıllarda gittikçe daha da derinleşen ekonomik kriz ve hayat pahalılığı, dünya basınının da gündeminde.

Alman haber kanalı n-tv.de'nin, bugün yayımladığı "Türkiye'de enflasyon oranı yüzde 70'e yakın" başlıklı haberde, "Türk halkı son derece yüksek enflasyondan muzdarip. Türkler özellikle eğitim, otel, kafe ve restoranların yanı sıra sağlık, ulaşım ve gıda için ceplerini daha derin kazmak zorunda kaldı" ifadelerine yer verildi.

EN YÜKSEK RAKAM

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın temel faiz oranlarını yükselttiği bilgisinin de paylaşıldığı haberde, "Mart ayında Türkiye'de enflasyon son bir yılın en yüksek seviyesine çıktı. İstatistik ofisine göre tüketici fiyatları geçen yılın aynı ayına göre ortalama yüzde 68,5 oranında arttı. Bu, 2022 sonundan bu yana görülen en yüksek rakam" denildi.

Türkler özellikle eğitim, otel, kafe ve restoranların yanı sıra sağlık, ulaşım ve gıda için ceplerini daha derin kazmak zorunda kaldı. Hayat pahalılığındaki keskin artış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın AKP'sinin geçtiğimiz hafta sonu yapılan yerel seçimlerde aldığı yenilginin nedenlerinden biri olarak görülüyor. Aralarında İstanbul'un da bulunduğu çok sayıda büyük şehirde muhalefet galip gelmeyi başardı.

LİRA DEĞER KAYBEDİYOR

Haberde, Türk Lirası'nın gittikçe diğer para birimleri karşısında değer kaybettiği de hatırlatılırken, "Yüksek enflasyonun bir nedeni de budur. Dünya piyasalarında dövizle ödenmesi gereken birçok ithalat, zayıflayan ulusal para birimi nedeniyle daha pahalı hale gelmektedir. Yükselen temel faiz oranları bir para birimini yatırımcılar için yeniden daha cazip hale getirebilir" ifadeleri kullanıldı.

ARTI49
Fotoğraf: Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
2 Yorum