Alman askeri uzmandan Rusya çıkışı: ‘Kremlin’i bombalamak tamamen yasal’

Alman askeri uzmandan Rusya çıkışı: ‘Kremlin’i bombalamak tamamen yasal’

Askeri uzman Alman Prof. Carlo Masala, Ukrayna’da savaşı başlatan Rusya’ya dönük saldırı ve bombalamaların uluslararası hukuk açısından yasal olduğunu söyledi

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı ve 15 aydır devam eden savaş, uluslararası hukuka göre yasal olarak kabul edilen saldırılar ve bombalamalarla devam ediyor.

Almanya'da devlet kanalı ZDF'de Maybrit Illner tarafından sunulan bir açık oturuma katılan askeri uzman Alman Profesör Carlo Masala, "Kremlin'i bombalamak tamamen yasal" görüşünü savundu. Sol Parti Federal Meclis Grubu Eş Başkanı Amira Mohamed Ali, Ukrayna'nın Rus sınırları içine girmesinin ve saldırıların başlamasının yanı sıra, savaşla ilişkisi olmayan insanların da hayatını kaybetmesinin bir "sorun" olduğunu söyleyince, Prof. Masala devreye girerek, "Karşı tarafın topraklarındaki askeri üslerine saldırılar uluslararası hukuka göre tamamen yasaldır. Hatta bazı uluslararası hukukçulara göre, savaşı Kremlin yönlendirdiği için Kremlin'e saldırı bile uluslararası hukuka uygundur" açıklamasında bulundu.

Almanya'nın eski Dışişleri Bakanı ve SPD Federal Meclis milletvekili Sigmar Gabriel, açık oturuma evinden video konferans yöntemiyle katılarak, bu savaşın daha uzun süre devam etmesi ve daha fazla insanın hayatını kaybetmesi konusunda endişelerini dile getirdi. Gabriel, "Muhtemelen bizi İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en korkunç saldırılar bekliyor. Ukrayna'da şimdiye kadar gördüğümüz korkunç görüntülerden daha kötülerini göreceğiz. Ben bunun daha uzun süre devam etmesi endişesini taşıyorum. Bu saldırılarda Ukrayna tarafında en az 30-40 bin kişi hayatını kaybedecektir. Rusya tarafında da benzer bir sayıda insan" görüşünü savundu. SPD'li politikacı, bu gelişmelerin korkunç olduğunu vurgulayarak, "İki taraf da savaşı sürdürmek istiyor. Bu nedenle nasıl sona erdirebileceğimizi bilmiyorum. Ukrayna kesinlikle pes etmeyecektir" dedi. FDP'li savunma politikası uzmanı Marie-Agnes Strack-Zimmermann ise Gabriel'in iki tarafın da savaşı sonlandırmak istemediği yaklaşımına itiraz ederek, "Ukrayna savaşın bir an önce sona ermesini istiyor. Çünkü Ukrayna halkı katlediliyor. Vladimir Putin bugün askerlerini geri çekse, savaş hemen sona erer" açıklamasında bulundu.

HABERE YORUM KAT