Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 75. yıl dönümü

Ahıska Türklerinin sürgün edilişinin 75. yıl dönümü

Ahıska Türkleri, Sovyet lider Stalin tarafından 1944 yılında yurtlarından sürgün edilişlerini unutamıyor.

TİFLİS - Erzincan'ın Üzümlü ilçesine yerleştirilen 1937 Ahıska Türkü, kendilerine verilen evlerde huzur içinde yaşamlarını sürdürüyor.

Acı olaya 6 yaşındayken tanık olan ve gözyaşları içerisinde yaşadıklarını AA muhabiriyle paylaşan 81 yaşındaki 5 çocuk annesi Hayriye Agali, 1944 yılında köylerine gelen Sovyet askerlerinin erkekleri çağırıp iki saat içerisinde köyü terk etmelerini dayattığını söyledi.

"Ahıska'da trene doldurdular ve sürdüler"

Sabah erken saatlerde evlerinden silah zoru ile çıkarıldıklarını ve askeri araçlarla taşındıktan sonra bir yük treninin vagonlarına 5-6 aile olarak bindirildiklerini ifade eden Agali, şöyle konuştu:

"Küçükbaş hayvanımız çoktu. Babam bir koyunu kesip götürmek için çıkardı. Askerler izin vermedi ama babam bir şekilde koyunu kesip içini temizleyip çuvalın içine koydu. Bizleri Ahıska'da trene doldurdular ve sürdüler. Tren yolculuğu sırasında bir çocuk öldü, askerler kimse görmesin diye üzerini örttü. Kıymetsiz olduk, bize hiçbir yer vatan olmadı. Özbekistan'a gittik orada da yoksulluk çektik. Az bulduk, çok bulduk yaşamaya çalıştık."

"Hiçbir yer bize vatan olmadı"

Agali, çok sıkıntılar çektiklerini vurgulayarak babasını Özbekistan'da kaybettiğini ve 6 kardeş olarak anneleriyle yaşamlarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Hayatlarının sürekli sürgünle geçtiğini aktaran Agali, "Çok zor günler gördük. Oradan oraya gittik ama hiçbir yer bize vatan olmadı. Böylede sahipsiz kul olur mu? Gittiğimiz her yerde ev yaptık, malzeme aldık ama bıraktık gittik. Kazanıp alıyoruz, bırakıp gidiyoruz. 70 yıldır biz sürgündük, 70 yıldır kazandık, her yerde bırakıp gittik." diye konuştu.

"Hiç endişeniz olmasın, bugün Türkiye Cumhuriyeti arkanızdadır"

Dönemin Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) lideri Josef Stalin tarafından 75 yıl önce ana vatanlarından sürgün edilen Ahıskalı Türklerin yaşadığı acı günleri anmak amacıyla Gürcistan Güzel Sanatlar Müzesi'nde gerçekleştirilen programa, dünyanın çeşitli noktalarından Tiflis'e gelen çok sayıda Ahıska Türkü katıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ahıska Türklerine her platformda destek verdiğini hatırlattı.

"Hiç endişeniz olmasın, bugün Türkiye Cumhuriyeti arkanızdadır." ifadesini kullanan Kıran, tüm ülkelerin Ahıskalılar ile dayanışma içinde bulunmaları gerektiğini vurguladı.

"Gürcistan stratejik ortağımız, her alanda önemli bir iş birliğine sahibiz." diyen Kıran, Ahıskalıların Gürcistan'a dönüş süreci konusunda ikili iş birliğini sürdürdüklerini ifade etti.

Kıran, Ahıskalıların Gürcistan'a dönme hakkına sahip olduğuna dikkati çekerek, "Ahıskalıların ait oldukları topraklara dönerek, bu toprakların öz evlatları, öz sahipleri olarak buradaki varlığını sürdürme hakkına sahip olması çok önemlidir. Bu anlamda Gürcistan'ın Avrupa Konseyi bağlamındaki yükümlülüklerini yerine getirme noktasında önemli hukuki düzenlemelerin gerçekleşmesi önemlidir." diye konuştu.

Dünyada 550 bine yakın Ahıskalı Türkün yaşadığını, 40 bine yakın Ahıskalıya Türkiye vatandaşlığının verildiğini, Türkiye'de yaşamak isteyen Ahıskalılar için kapılarının açık olduğunu anlatan Kıran, "Ahıskalıların varlığından kim neden rahatsız olabilir ki, Ahıskalı kardeşlerimizin olduğu yerde bolluk vardır, bereket vardır, kardeşlik vardır, dayanışma ve zenginlik vardır." dedi.

"Ahıskalılar için bugüne kadar kapanmayan bir yaradır"

Gürcistan'ın Uzlaşma ve Sivil Eşitlik Konularında Devlet Bakanı Yardımcısı Lia Gigauri de ülkesinde 500 bini aşkın mültecinin yaşadığını, Ahıskalıların acısını da iyi anladıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Biz Ahıska Türkleri ile büyük dayanışma içindeyiz. SSCB yönetiminin Ahıskalı ailelere 75 yıl önce yaşattığı o zor günler, Ahıskalılar için bugüne kadar kapanmayan bir yaradır. Ahıska Türklerinin sürgünü Gürcistan'ın yeni tarihinde en büyük trajediler arasında yer alıyor."

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, atalarının 75 yıl önce büyük bir zulme ve haksızlığa uğradığını ifade ederek, "Biz sürgün edilirken yaşadığımız bazı köylerin yarısı Gürcü, yarısı da Türk halkından oluşuyordu. Gürcü komşularımız bizimle ağlayarak ve üzülerek vedalaşıyordu." değerlendirmesinde bulundu.

 

HABERE YORUM KAT