AB Parlamentosu yeni iltica yasasını onayladı: Mülteciler daha hızlı sınır dışı edilebilecek

AB Parlamentosu yeni iltica yasasını onayladı: Mülteciler daha hızlı sınır dışı edilebilecek

Yıllar süren tartışmaların ardından bugün Brüksel'de toplanan Avrupa Parlamentosu milletvekilleri iltica yasasını onayladı. Bu reform göçle ilgili mevcut kuralları önemli ölçüde sıkılaştıracak.

AB Parlamentosu tartışmalı AB iltica reformuna son şeklini verdi. Çarşamba günü Brüksel'de yapılan oylamada AP üyelerinin çoğunluğu reformun on yasa önerisinin tamamı lehinde oy kullandı.

Yeni kurallar AB'ye göçü sınırlamayı ve kontrol etmeyi amaçlıyor. AB 2015'ten bu yana reformun bazı bölümleri üzerinde tartışıyordu.

DAHA HIZLI SINIR DIŞI EDİLECEKLER

Yasama paketi, diğer hususların yanı sıra, barınma şansı az olan sığınmacıların daha hızlı ve doğrudan AB'nin dış sınırlarından sınır dışı edilmesini öngörüyor. Ayrıca sığınmacıların dağıtımı için bir dayanışma mekanizması da planlanıyor.

Ülkeler eğer mültecileri kabul etmek istemezlerse, o ülkelere mali yardım yapılma seçeneği de sunulacak.

Bir diğer yapı taşı ise kriz yönetmeliği tüzüğü. Bu tüzük, AB ülkelerinin göçte özellikle büyük bir artış olması durumunda nasıl hareket edeceklerini düzenliyor.

Örneğin, gelenler sınırda daha uzun süre gözaltında tutulabilir. AB Parlamentosu'nun ardından AB üye devletleri Konseyi'nin de reformu onaylaması gerekiyor. Daha sonra devletlerin reformu uygulamak için iki yılı olacak.

ARTI49

HABERE YORUM KAT