AB Dönem Başkanlığı: “Merkel’in şimdi tüm kıtayı kurtarması bekleniyor“

AB Dönem Başkanlığı: “Merkel’in şimdi tüm kıtayı kurtarması bekleniyor“

Almanya’nın 1 Temmuz’dan itibaren AB Konseyi Dönem Başkanlığı görevini devralacak olması Alman basınında geniş şekilde yer alıyor. “Başarılı” Başbakan Merkel’in “tüm kıtayı kurtarması” gerektiği ileri sürüldü.

Medyadaki AB Dönem Başkanlığı ve Angela Merkel yorumları ilginç sonuçlar veriyor. Merkel'e yeni görevler biçiliyor. 

Straubinger Tagblatt-Landshuter Zeitung konuyla ilgili yorumunda Merkel'in krizlerin üstesinde gelebilme becerisine işaret etti. Başbakan Merkel’in krizlerin üstesinden gelebildiğine ve federal hükümetin başında geçirdiği 15 yılda birçok güçlüğe katlandığına işaret edilen haberde şöyle denildi: 

“2008/2009 yılında bir avro krizine dönüşen ekonomik kriz, 2014 Kırım krizi ve bir yıl sonraki göçmen tartışması. İklim krizi de tüm bu zaman zarfında hep varlığını sürdürdü. Merkel'in siyasi kariyerinin kapanışında ise şiddetiyle önceki krizlerin hepsini aşan korona krizi patlak verdi. Merkel'in şimdi sadece Almanya'yı değil tüm bir kıtayı kurtarması gerekiyor.” 

“AVRUPA BİRLİĞİ MUAZZAM BİÇİMDE BORÇLANACAK“

Deutsche Welle Türkçe’nin konuya ilişkin basından derlemelerinde Stuttgarter Zeitung'daki şu yorumlar dikkat çekti:

“Dönem başkanlığını, en büyük ağırlığa sahip üyenin birçok konuda karar verilmesi gereken böylesi bir dönemde üstlenmesi büyük tesadüf. Avrupa Birliği muazzam bir biçimde borçlanacak. Pandemi öncesinde kabuk bağlamış birçok ekonomi branşına yeni bir itki vermek için dev miktarda parayı ele almak gerekiyor. Eğer yatırımlar akıllıca yapılırsa Avrupa kısa süre içinde daha iyi bir duruma gelebilir. Ancak iş kötüye giderse, milyarlar toprağa gömülür ve torunlara da bir borç yükü bırakılmış olur. Avrupa'nın ocak ayında gelip çatacak olan Brexit'in anlaşmasız olma ihtimaline hazırlanması gerek. Göçmenlerin nasıl paylaşılacağına dair tartışmanın da uzlaşmayla çözümlenmesi gerekiyor.”

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT