AABF Başkanı Hüseyin Mat: “Salgına rağmen mücadeleye devam”

AABF Başkanı Hüseyin Mat: “Salgına rağmen mücadeleye devam”

Almanya’da tırmanan korona vakaları sayısı endişelendirmeye devam ediyor. AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat salgında da “mücadeleye devam” mesajı verdi, anne babalara seslenerek Alevilik derslerine çocuklarını göndermelerini istedi.

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF)  Başkanı Hüseyin Mat korona pandemisi sürecinde maddi ve manevi sıkıntı yaşadıklarına işaret ederek “Herkes gibi bizler de önemli ölçüde salgından etkilendik. 

aru-plakat-2020-4.jpg

Ancak salgında da mücadeleye diplomasi üzerinden devam ediyoruz. Örneğin Rheinland-Pfalz eyaleti ile 9 Nisan 2019 tarihinde imzalanan Hak Eşitliği Anlaşması ile birlikte doğan haklarımızı kullanmaya başlıyoruz. Alevilik dersleri ortaokul ve lise öğrencilerine de verilebilecek. Bu çerçevede anne ve babalarımıza çağrım, çocuklarını Alevilik derslerine göndermesidir” dedi.

778774.jpg

Rheinland-Pfalz eyaleti ile AABF arasındaki “Hak Eşitliği Anlaşması”nın, Alevilerin dini tatilleri, Alevi din dersleri, cezaevleri, bakımevleri ve mezarlıklar konusunda düzenlemeleri öngördüğünü kaydeden Mat, “Ancak kiliselerle eşit hakları tanımıyor. Bunu elde etmek amacıyla, AABF kamu tüzel kişiliğinin tanınması için gerekli bütün başvuruları yapmıştı. Bu yılın sonunda bunu elde edeceğimizi umuyoruz. Böylece Alman kamu kuruluşu sayılacağız. Almanya’da kalıcı olmak istiyorsanız, bu ülkenin bir parçası olmak zorundasınız” diye konuştu. 

aabf-yol-bir-surek-binbir-baris-senfonisi-2019-6.jpg

Almanya’daki Alevilerin 30 yıllık hak mücadelesi sonucu çok önemli kazanımlar elde ettiğini ve barış mesajı verdikleri 30’uncu yıl kutlamalarında kazanımlarını da kutladıklarını kaydeden Genel Başkan Mat, Türkiye’deki Alevi toplumunun da eşit haklar ve kardeşlik içinde yaşamaları için mücadeleye destek verdiklerini belirtti. 

Almanya’daki Türk toplumu için Hak Eşitliği Anlaşmaları’ndan daha çok kamu tüzel kişilik statüsünün önem taşıdığını bildiren Mat  AABF “kamu tüzel kişiliği” kazanmak üzere 6 yıldan beri mücadele verdiklerine işaret etti.

Öte yandan Başbakan Angela Merkel ve Sağlık Bakanı Jens Spahn katılımıyla telekonferans üzerinden Almanya Uyum Zirvesi toplantısına katıldıklarını da açıklayan Hüseyin Mat, toplantıda Katolikler, Protestanlar, Müslümanlar, Damigra, Veliler Birliği ve diğer sivil toplum kuruluşlarının hazır bulunduğunu aktardı. Mat buluşmada Başbakan Merkel’in sivil toplum kuruluşlarının salgınla mücadeledeki rolüne işaret ettiğini ve destek beklediğini belirtti. 

Aleviler Alman devleti nezdinde inanç grubu olarak tanınıyor. Almanya’da yaklaşık 900 bin, Avrupa’da ise bir buçuk milyon Alevi yaşıyor. Almanya’da 160 cemevi var. 

+49 – MAİNZ

HABERE YORUM KAT