69. Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını açtı

69. Frankfurt Kitap Fuarı kapılarını açtı

69’uncusu düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın resmi açılışı gerçekleştirildi.

FRANKFURT - Alanında dünyanın en önemlilerinden kabul edilen ve bu yıl 69’uncusu düzenlenen Frankfurt Kitap Fuarı’nın resmi açılışı gerçekleştirildi.

Frankfurt Fuarı Kongre Merkezi’nde düzenlenen açılış törenine, ev sahibi Almanya Başbakanı Angela Merkel, fuarın konuk ülkesi Fransa’nın Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Frankfurt Anakent Belediye Başkanı Peter Feldmann ve Frankfurt Kitap FuarıDirektörü Juergen Boos katıldı. 

Macron, burada yaptığı konuşmada, Fransızcanın her zaman bir mülteci dili olduğunu ve misafirperver bir dil olduğunu söyledi.

Geçmişte iki ülke ilişkilerinin zarar gördüğüne ancak temel ilişkilerin hiçbir zaman bozulmadığına dikkati çeken Macron, “Bu da Fransa ve Almanya'nın yüzyıllardır birlikte ilerlediği, birbirleriyle diyaloğa girdikleri anlamına geliyor.” dedi.

Macron, iki ülke arasındaki ilişkinin Ortaçağ Avrupası’na dayandığını belirterek, “Almanya'dan gelen seslere her zaman hayran kaldık, ayrıca Almanlar da Fransa'dan gelen sesleri anladılar ve dinlediler.” diye konuştu.

Dil öğrenmenin ve diyalog kurmanın önemine işaret eden Macron, Avrupa genelinde genç öğrencilerin daha fazla dil öğrenebilmesi için Erasmus programlarının daha da geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Fransız gençlerinin Almanca öğrenmeye devam ettiğini dile getiren Macron, “Bu konsantrasyona diğer Avrupa ülkeleriyle de sahibiz. Bizim gençlerimiz en az 2 Avrupa dili konuşmalı. Ve ayrıca Avrupa dil bahçesinde Rusçayı da görmek isterim.” ifadelerini kullandı.

"Kitaplar ve edebiyat politikacılar için de çok önemli"

Merkel ise Fransızca konuşamadığı için üzgün olduğunu ve Macron’un Rusçadan bir Avrupa dili olarak bahsetmesini takdirle karşıladığını söyledi.

Fransa'nın konuk ülke olmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Merkel, Fransızca konuşan birçok ülke bulunduğunu ve aynı dili konuşan bu ülkelerin de fuarda kitaplarını sergileyeceklerini ifade etti. 

Kültür alışverişinin önemine dikkati çeken Merkel, "Özellikle de Fransız edebiyatı ve Fransız kültürünün etkileri ve katkıları olmasaydı Almanya tarih boyunca kültür açısından çok daha zayıf olurdu.” ifadelerini kullandı.

63519_bundeskanzlerin-angela-merkel.jpg

Merkel, kitapların ve edebiyatın politikacılar için de çok önemli birer unsur olduğunu ve düşünce özgürlüğünü her zaman savunmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi. 

102 ülkeden 7 bin 300 katılımcının yer aldığı fuar kapsamında yaklaşık 4 bin etkinlik yapılması planlanıyor.

15 Ekim'e kadar sürecek fuarı yaklaşık 10 bin gazetecinin takip, 278 bin kişinin de ziyaret etmesi bekleniyor.

Fotoğraf: Frankfurter Buchmesse 2017

HABERE YORUM KAT