65 yıllık fabrikasını söküp ABD’ye taşıyor

65 yıllık fabrikasını söküp ABD’ye taşıyor

Avrupa ve dünyanın sayılı çelik boru üreticilerinden Borusan Boru Gemlik Spiral tesislerinin taşınması ya da satışına ilişkin seçenekleri değerlendirme kararı aldı. Taşınmada Türkiye'de oluşan arz fazlalığı ve karbon vergisi etkili oldu.

Borusan Holding’in ilk sanayi girişimi olarak 1958 yılında kurulan, günümüzde ise çelik boru alanında dünyanın ve Avrupa’nın sayılı boru üreticileri arasında yer alan Borusan Birleşik Boru Fabrikaları 1976’da kurulan ve bugünkü üretiminin merkezi olan Gemlik yerleşkesindeki üç tesisten Bursa Gemlik Spiral tesisindeki makine ve ekipmanlarını ABD’ye taşıma kararını değerlendirmeye aldı. Şirketin taşınma kararı almasında Türkiye ve yakın coğrafyalarda oluşan arz fazlası ve sınırda karbon vergisi etkili oldu.

BÜYÜK ÇAPLI BORU PAZARINDA

Şirket kararla ilgili olarak dün akşam saatlerinde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. Açıklamada şöyle dendi: “Şirketimiz altyapı ve proje iş kolu kapsamına dahil olan büyük çaplı boru üretimi ile ilgili değişen pazar koşulları, endüstriyel dinamikler ve hedef pazarlarda yerel oyuncu olma stratejik hedefi doğrultusunda, 2023 yılı Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde (“ABD”) mukim “Berg Pipe” şirketini satın almıştı, ilgili satın almayla birlikte yönetim kurulumuzda büyük çaplı borularda Türkiye ve yakın coğrafyalardaki arz fazlası, yurt dışı pazarlarda giderek güçlenen korumacılık politikaları ve yine yakın/orta vadede yürürlüğe girebilecek sınırda karbon vergisi gibi düzenlemelerin uluslararası rekabeti daha da kısıtlayıcı hale getireceğine dair beklentiler oluştu.”

BİRÇOK SEÇENEK MASADA

Gemlik Tesisleri’nde sadece altyapı ve proje iş kolu kapsamında yer alan büyük çaplı boruların üretiminde kullanılan makine ve ekipmanın kısmen veya tamamen, orta/uzun vadede güçlü pazar talebi beklentilerini korudukları ABD’de bulunan tesislere taşınması, direkt yatırım veya ortaklık yoluyla başka bir coğrafyaya taşınması, ya da potansiyel alıcılara tesis olarak satılması, seçeneklerinin değerlendirilmesine ve ilgili makine ve ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların ise satılmasına dair çalışmalara başlanmasına karar verildiği belirtildi.

Borusan Boru 2023 yılı Nisan ayında Amerika Birleşik Devletleri’nde (“ABD”) mukim “Berg Pipe” şirketini satın aldı.

ARAZİ VE BİNA SATIŞLA İLGİLİ SOMUT GELİŞMELER OLDU

Açıklama şirketin söz konusu karara ilişkin değerlendirmelere başladığında satış işlemi ile ilgili somutlaşma olmaması sebebiyle, yatırımcıların yanıltılmasına yol açılmaması ve şirketimizin meşru çıkarlarının zarar görmemesi amacıyla II-15.1 sayılı Özel Durumlar Tebliği’nin 6. maddesine uygun olarak 3 Mayıs 2023 tarih ve 15 sayılı yönetim kurulu kararıyla konuyla ilgili değerlendirmelere başlandığı bilgisinin açıklanmasının ertelenmesi yönünde karar alındığı belirtilirken şirketin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmasını amaçlayan süreçte, makine ve ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların satışıyla ilgili çalışmalara yönelik somut gelişmeler olması sebebiyle erteleme sebebinin ortadan kalktığı kabul edilerek kamuya açıklama yapılması gerekliliği oluştuğu belirtildi. Bu değerlendirme kapsamında gelişmelerin bilahare kamuoyuna duyurulacağı da açıklandı.

TAŞINMA KARARI BİR TESİS İÇİN

Bugün gün içinde şirketten yapılan açıklama ile Bursa Gemlik yerleşkelerinde toplam üç tesis ile üretim gerçekleştirildiği, global pazarların yerel oyuncusu olma stratejilerinin bir sonucu olarak Türkiye’de 2011 yılından bu yana büyük çaplı hat boruları üretimi yaptıkları Bursa Gemlik Spiral tesislerinde bir dönüşüm süreci başlattıklarını belirtildi. Dolayısıyla 18.12.2023 tarihinde gerçekleştirilen KAP açıklamasının da sadece Bursa Gemlik Spiral tesisi ile sınırlı olduğu kaydedilirken “Spiral tesisimizdeki dönüşüm sürecinden bağımsız olarak, ana üretim üssümüz Bursa Gemlik’te bulunan diğer iki tesisimizde üretim devam edecektir. Türkiye’nin lider çelik boru üreticisi olarak, ülke ekonomisine değer katmayı sürdüreceğiz” dendi.

SATIŞ BÜYÜK ÇAPLI MAKİNELERİ KAPSIYOR

Ayrıca KAP açıklamasının Gemlik Tesisleri’nde sadece altyapı ve proje iş kolu kapsamında yer alan büyük çaplı boruların üretiminde kullanılan makine, ekipman ve ilgili makine, ekipmanın bulunduğu arazi ve binaların satılmasının değerlendirilmesi ile ilgili olduğu ifade edilerek şöyle dendi: “Şirketin kaynaklarını en verimli şekilde kullanmasını amaçlayan süreçte Türkiye’de üretimi uzun yıllardır devam eden, endüstri, inşaat ve otomotiv segmentindeki müşterilere sunulan küçük çaplı boru üretiminde kullanılan makine, ekipman, arazi ve binalar, ilgili kararın kapsamı içinde değildir.”

3 KITADA 11 TESİSE SAHİP

Bu yıl 65. kuruluş yılını kutlayan Borusan Boru Borusan Grubu’nun ilk sanayi girişimi. Borusan Boru yaklaşık 2800’den fazla çalışanı ve 4.000’den fazla ürün çeşidi ile bir dünya markası olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Üç kıtadaki 11 tesisi ve yüksek satış hacmi ile çelik boru sektöründe Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen üreticileri arasında yer alıyor.

İLK YURTDIŞI TESİSİNİ İTALYA’DA ALDI

2001 yılında İtalya’da aldığı tesisle Borusan Vobarno Tubi S.p.A. şirketini kurarak ilk yurt dışı yatırımını yaptı. Ardından 2014 yılında ABD’deki Houston Baytown fabrika yatırımını yönetmek üzere Borusan Pipe US Inc.’yi kurdu. Yüksek teknolojisi ve yenilikçi ürünleriyle kısa sürede başarıyı yakalayan şirket, 2016, 2017 ve 2020 yıllarında ABD’nin en prestijli yayınlarından American Metal Market tarafından “En İyi Boru Üreticisi” ödülüne layık görüldü. 2023’te global pazarların yerel oyuncusu olma stratejisi kapsamında ABD’nin en yüksek kalite ve kapasitede üretim yapan şirketlerinden Berg Pipe’ı satın aldı.​

Şirket 27 Kasım 2023 tarihi itibariyle aldığı kararla Türkiye’de Borusan Boru, yurtdışı operasyonlarında ise Borusan Pipe markasını kullanmaya karar verdi.

HABERE YORUM KAT