5 yaşındayken akordiyonla tanışan Bosna Hersekli genç, 75. Dünya Kupası'nda şampiyon oldu

5 yaşındayken akordiyonla tanışan Bosna Hersekli genç, 75. Dünya Kupası'nda şampiyon oldu

Bosna Hersek'in Banja Luka şehrinde 20 yaşındaki Radovan İvanovic, hayattaki en büyük tutkusu akordiyonla dünyanın en iyileri arasına girdi.

Banja Luka Güzel Sanatlar Fakültesi'nde eğitim gören, 4-9 Ekim'de İsviçre'de düzenlenen "75. Akordiyon Dünya Kupası"nda 18-32 yaş "ustalar" kategorisinin şampiyonu olan İvanovic, 5 yaşındayken eline aldığı enstrümanla tanışma ve şampiyonluk hikayesini AA muhabirine anlattı.

Babasının amatör olarak akordiyonla ilgilenmesi sonucu bu enstrümanla tanıştığını ve küçük yaşlardan itibaren çaldığını ifade eden İvanovic, müzik okuluna yazılmasıyla ilk profesyonel konserini verdiğini, 11 yaşındayken ilk kez uluslararası yarışmalara katıldığını ve büyük başarılar elde ettiğini söyledi.

İvanovic, "Akordiyon Dünya Kupası'nın ustalar kategorisinde şampiyonluk elde etmek tüm sanatçıların hayalidir. Akordiyon çalmaya başladığım ilk yıllardan itibaren hedefimde bu vardı. Böyle bir yarışma tarihine ismimi yazdırmak ve şampiyon olmak küçümsenecek bir şey değil. Elde ettiğim bu başarı öğretmenlerim ve benimle çalışan herkesin gururu." ifadelerini kullandı.

5 yaşından beri akordiyon çalıyor

İvanovic, "5 yaşından beri hiç durmadan akordiyon çalıyorum. Böyle bir sonucu kısa bir süre içinde elde etmek zaten mümkün olmazdı diye düşünüyorum. Bu başarı uzun yıllar süren çalışmalar ve müzikle ilgilenmem sonucu elde edildi." dedi.

Başarı elde etmek için her alanda "aşk ve istek" sahibi bulunmanın şart olduğuna dikkati çeken İvanovic, geride bıraktığı yıllarda inişli çıkışlı dönemlerden geçtiğini ancak akordiyon çalmayı bırakmayı asla düşünmediğini ve hayatındaki en büyük tutkusu olduğunu ifade etti.

İvanovic, ülkesi Bosna Hersek'te bu başarının daha önce elde edilmediğinin altını çizdi ve şunları kaydetti:

"Sırp Cumhuriyeti, Bosna Hersek, Sırbistan ve Balkanlar, akordiyon çalmada dünya tarihinde büyük başarılar taşıyor. Bu yılki yarışta Bosna Hersek'ten 3-4 kişi daha vardı ve onlar da farklı kategorilerde muhteşem başarılar elde etti. Klasik ve halk müziklerini çocukluğumdan beri çalmaya çalışıyorum. Sırp müzisyen Ljubisa Pavkovic halk müziğinde, Rus müzisyenler Alexandar Sklyarov ve Juri Siskin ise klasik müzikte örnek aldığım isimler."

75. Akordiyon Dünya Kupası

75. Akordiyon Dünya Kupası, 4-9 Ekim'de İsviçre'nin Zofingen kentinde düzenlendi.

Radovan İvanovic'in ustalar kategorisinde şampiyonluk elde ettiği yarışmada Sırbistanlı Drago Garic ikinci, Aleksandar Radovic üçüncü olurken dördüncü sıraya Bosna Hersekli İvan Bonic, beşinci sıraya ise yine Sırbistanlı Veljko Milojkovic yerleşti.

Yarışmaya Bosna Hersek ve Sırbistan haricinde Bulgaristan, Karadağ, Çekya, Çin, Litvanya, İtalya, Belçika, Hollanda, Almanya, İsviçre ve Letonya'dan katılım oldu.

Artı49
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT