324 gün sonra enkazdan kemikleri çıktı

324 gün sonra enkazdan kemikleri çıktı

Yerle bir olan Hatay’ın yaşadığı büyük depremlerin üzerinden tam 324 gün geçti. Neredeyse depremin birinci yılında bir enkazdan kemikler çıktı, acı yine katlandı.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Hatay’da depremden 324 gün sonra enkazdan ceset çıktı.

Hatay’ın Defne ilçesi Sümerler mahallesinde depremde yıkılan bir binanın enkaz kaldırma çalışmaları esnasında ceset bulundu. Ekiplerin yaptığı çalışmalar esnasında bulunan cesedin iddiaya göre geriye sadece kemikleri kaldı. Cesedin kimliği yapılan DNA çalışmalarıyla belirlenecek.

6 şubat depremleri 10 kenti adeta harabeye çevirdi ve resmi verilere göre 50 bin 783 kişinin ölümüne neden oldu. Depremin ilk günlerinde AFAD’ın bölgeye hızla müdahale edememesi, yardımların gecikmesiyse aylarca tartışıldı. Aradan geçen 11 ayda genel seçimler yapıldı, orman yangınları çıktı, sel oldu, şimdi de yerel seçimlere hazırlık süreci var.

Bölgedeki acıysa ancak yeni bir gelişme olursa Türkiye gündemine giriyor.

Olmazsa sadece acıyı yaşayanlar tarafından hatırlanıyor.

Depremin ölüm ve yıkım dışında bir de kaybolanları var. Yakınları onları 11 aydır arıyor ama ne bir iz ne de bir haber bulabiliyor. Şimdi büyük felaketin yıl dönümüne 42 gün kaldı ve aileleri mahkemeye başvurursa kaybolan insanlar için yasal ölüm belgesi alabilecek.

Yasalara göre ölüm ihtimalinin üzerinden en az bir yıl geçtiğinde kaybolan kişinin yakınları mahkemeye başvurup gaiplik belgesi alabiliyor. Bu belge için mahkemenin karar alması gerekiyor. Ancak aileler başvurmazsa bu süreci devlet başlatmıyor.

Deprem bölgesinden ulaştığımız bazı kayıp yakınları enkaz altında kaldıklarından emin oldukları aileleri için başvuru yapmayı bekliyor. Bazılarıysa yakınlarının bir gün çıkıp gelmesini umut ediyor hâlâ. Yaşadıklarına dair inancı diri tutan ise felaket gecesi sevk edildikleri hastanelerden sağ çıkmış ve bir şekilde hayatlarını devam ettiriyor olmaları umudu. Yakınlarının hafıza kaybı gibi durumlar yaşamış olabileceğini düşünüp bekleyişini sürdürenler de var.

Dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 22 Nisan’daki açıklamasına göre kayıp başvurusu yapılanların sayısı 297. Oysa Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın 19 Ekim’deki açıklamasına göre sadece kentte kaybolan vatandaşların sayısı 210.

HABERE YORUM KAT
1 Yorum