23 binden fazla yeni vakaya rağmen mi?  Noel’de “gevşemeye” eleştiri yağıyor

23 binden fazla yeni vakaya rağmen mi? Noel’de “gevşemeye” eleştiri yağıyor

Almanya’da 5 haftadan beri giderek sertleştirilen kısmi kısıtlamalara rağmen günlük vaka sayısı 23 binin üzerinde seyrediyor. Noel tatilinde kısıtlamalarda rahatlamaya gidilmesine ise eleştiri yağıyor.

Federal Almanya’da  yaklaşık beş haftadır uygulanan kısmi kısıtlamaya rağmen vaka sayılarındaki yükseliş devam ediyor. Yüksek düzeyde seyreden enfekte sayılarına rağmen Noel’de ve yeni yılda kısıtlamalarda gevşetilmeye gidilmesine tepkiler yükseliyor. 

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) sağlık politikalarından sorumlusu meclis grubu Başkanvekili Bärbel Bas, Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada, “Vaka sayıları 20 Aralık’a kadar bu kadar yüksek seviyede kalırsa, önlemler tatilde gevşetilmemelidir. Mevcut kısıtlamalar ocak ayına kadar kalmalıdır. Aksi takdirde daha da yükselen vaka sayıları nedeniyle çok daha fazla kısıtlamaya gitmek gerekir” dedi. 

Bavyera eyaletinde de pazar günü önlemlerin sıkılaştırılmasının ele alınacağı bildirildi.

ÖLÜMLER KORKUTUYOR

Robert Koch Enstitüsü’ne (RKI) göre, sağlık son 24 saat içinde enfekte sayısı  23 bin 318’e ulaştı. Bir hafta önce vaka sayısı 21 bin 695’ti. Yine son  24 saat içindeki 483 korona ölümüyle, salgının ortaya çıkmasından bu yana en yüksek ikinci seviyeye ulaşıldı. Ölümlerde zirve 487 ölümle geçen çarşamba günü gerçekleşmişti. 

SPD Meclis Grubu Başkanvekili Bas “Rakamlar haftalardır çok yüksek düzeyde kaldı. Ölenlerin sayısı da arttı. Yoğun bakım ünitelerindeki sağlık çalışanları ağır baskı altında. Sağlık çalışanlarının yükünün hafifletilmesi için acil yardıma ihtiyacı var. Enfeksiyon sayısı azalmalıdır. Gelişmeleri yakından izlemeliyiz” dedi. 

1 Aralık’tan bu yana, neredeyse tüm eyaletlerde sıkılaştırılmış kısıtlamalar uygulanıyor. Eş, dost, akraba gibi özel buluşmalarda 14 yaş altı çocuklar hariç en fazla beş kişi bir araya gelebiliyor.

“RİSK ALMAMALIYIZ”

Bununla birlikte Noel tatili dolayısıyla  23 Aralık’tan 1 Ocak’a kadar tedbirlerde gevşeme gidiliyor ve özel buluşmalarda 5 kişi sınırı on kişiye yükseltiliyor.

Saarland eyaleti Başbakanı Tobias Hans, yeni yıl öncesinde daha katı korona kuralları lehine Augsburger Allgemeine gazetesine bir açıklama yaptı. Hans, “Yılbaşı gecesi bile risk almamalıyız. Yeni yıldan önce mevcut katı korona düzenlemelerine geri dönmeliyiz” dedi.

Öte yandan Bavyera eyaleti  Başbakanı Markus Söder, 10 Ocak’a kadar uzatılan kısmi kısıtlamaların yeterli olacağı konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtti.

 +49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT