2016'da Federal Devlet'e sığınan Can Dündar'dan çarpıcı açıklamalar: "Almanya’daki Türkler bu yüzden Erdoğan'a oy veriyor!"

2016'da Federal Devlet'e sığınan Can Dündar'dan çarpıcı açıklamalar: "Almanya’daki Türkler bu yüzden Erdoğan'a oy veriyor!"

Türkiye'de tutuklanma kararı bulunduğu için yaklaşık 7 yıldır Almanya'ya sığınan gazeteci Can Dündar, "Almanya'daki Türkler kimi seçecek?" isimli bir video yayınladı.

Gazeteci Can Dündar, "Almanya'ya geldiğimden beri bana en çok sorulan soru 'Neden Almanya gibi demokratik bir ülkede yaşayan Türkler, Erdoğan gibi bir otokrata oy veriyor' oldu" diyerek sorunun cevabını şu şekilde yanıtladı:

"Bu soru sorunlu. Bir defa yaklaşık 1,4 milyon seçmenin bulunduğu Almanya'da Türkiye'nin seçimine katılım, genelde yüzde 50'yi geçmiyor. Kaldı ki seçim merkezleri genelde başkonsolosluklar olduğu için, yasaklı, davalı ya da sürgün durumundaki pek çok muhalif, oy vermeye gidemiyor. Buna rağmen muhalefetin aldığı oy da hiç az değil...

"Erdoğan'ın Almanya'daki yıllarca kendini dışlanmış hisseden kesimlere bir özgüven aşılaması ve 'Almanların Türkiye'yi kıskandığına' inandırması, en baş psikolojik nedenlerden.

"Son beş yılda yoğunlaşan beyin göçü, Almanya'daki göçmen profilini oldukça değiştirdi. Dolayısıyla bu seçim Almanya'da da oyların ve kartların yeniden dağıtılacağı bir yarış olacak."

HABERE YORUM KAT
4 Yorum