2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana dünya en fazla silahlı çatışmaya sahne oldu

2. Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana dünya en fazla silahlı çatışmaya sahne oldu
Geçen yıl dünya genelinde 36 ülkede 61 çatışma kaydedildi ve bazı ülkelerde aynı anda çok sayıda çatışma yaşandı.

Dünya geçen yıl, İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana hiç olmadığı kadar çok savaş ve silahlı çatışmaya sahne oldu. Oslo Barış Araştırmaları Enstitüsü (Prio) tarafından Çarşamba günü yayınlanan rapora göre, geçen yıl dünya genelinde 36 ülkede 61 çatışma kaydedildi ve bazı ülkelerde aynı anda çok sayıda çatışma yaşandı. Bir yıl önce 34 ülkede 59 çatışma yaşanmıştı.

Çalışmanın başyazarı Siri Aas Rustad, “Bugün dünya 10 yıl öncesine göre çok daha şiddetli ve çok daha parçalanmış durumda” yorumunda bulundu. En çok etkilenen kıta, geçen yıl 28 çatışmanın yaşandığı Afrika olurken, onu 17 çatışma ile Asya, 10 çatışma ile Orta Doğu ve Körfez bölgesi izledi. Araştırmaya göre Avrupa'da üç, Kuzey ve Güney Amerika'da ise iki çatışma yaşandı. Etkilenen ülkelerin yarısından fazlası bir yıl içinde iki ya da daha fazla çatışma yaşadı.

En fazla ölüm

Çalışmaya göre, çatışmalarda ölenlerin sayısı 2023'te 129.000 ile hemen hemen aynıydı; Ukrayna-Rusya savaşı ve İsrail-Filistin savaşı en fazla ölüme neden olurken, bunu Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki çatışmalar izledi.

Çalışmanın yazarı Rustad, ABD'nin uluslararası katılımının azalmasına karşı uyarıda bulundu. ABD Başkanı Donald Trump'ın “Önce Amerika” politikasına atıfta bulunarak, dünya çapında artan şiddet karşısında izolasyonizm politikasının “insanlık için uzun vadeli sonuçları olan ciddi bir hata olacağı” uyarısında bulundu.

Rustad, “İster Başkan Trump isterse gelecekteki herhangi bir yönetim altında olsun, küresel dayanışmaya sırt çevirmek, 1945'ten sonra ABD'nin yardımıyla inşa edilen istikrara sırtımızı dönmek anlamına gelecektir” savunmasında bulundu.

ARTI49